* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Hubert PotoŸnik

2380 SLOVENJ GRADEC, Pohorski bataljon 6
Telefon: (0602) 42 605

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, ekoloçka smer

Delati si §elim predvsem na podroŸju ekologije (Ÿistilne naprave in raziskave ekosistemov).
Osnovno çolo sem obiskoval v Slovenj Gradcu in vseh osem razredov konŸal z odliŸnim uspehom. Zaradi velike §elje po razliŸnem znanju se nisem odloŸil za "strokovno" usmerjeno çolo paŸ pa sem bil sprejet na takrat çe naravoslovno-matematiŸno smer kasnejçe gimnazije na Ravnah na Koroçkem.

Srednjo çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom. Spoznal pa sem, da me naravoslovje zelo privlaŸi in zanima in to se je kazalo tudi na razliŸnih obmoŸnih in dr§avnih tekmovanjih v znanju naravoslovja. V okviru izbirnega predmeta biologija pa sem sodeloval pri kartiranju liçajev v Sloveniji, ki so pomemben bioindikator onesna§enosti zraka.

Izbiral sem med kemijo, medicino in biologijo, po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu pa sem se odloŸil za biologijo.V prvem çtudijskem letu sem dodobra spoznal biologijo in vsaj nekaj izzivov in mo§nosti, ki jih ponuja, zato sem nadaljeval çtudij na raziskovalno-tehniçki smeri oddelka v bloku za ekologijo.

Zaradi majhnega çtevila çtudentov biologije strokovne literature v slovenskem jeziku skorajda ni. To pa je imelo tudi dobre strani, saj sem si tako spopolnil znanje angleçkega jezika, §elim pa si izboljçati predvsem znanje nemçkega, ki je bil med çtudijem zapostavljen.

ætudij je bil zanimiv, zato sem çtudiral z veseljem in to se je kazalo tudi v visokem povpreŸju ocen, ki mi omogoŸajo tako nadaljnji çtudij kot tudi pridobitev statusa mladega raziskovalca.

Zaradi velikega zanimanja za ekologijo §ivali in ekoloçko problematiko sploh sem se udele§il raziskovalne odprave Biotehniçke fakultete, Oddelka za biologijo, v Nepal, ki je trajala poldrugi mesec in na njej sem si pridobil veliko novih spoznanj, ki so bogato spopolnila moje dosedanje znanje.

O kakçnih bogatih delovnih izkuçnjah ne morem govoriti, opravljal sem le razliŸna fiziŸna dela med poŸitnicami in dela po ætudentskem servisu. Res pa je, da sem vsa leta od srednje çole inçtruiral osnovno- in srednjeçolce, iz biologije pa tudi çtudente na Biotehniçki fakulteti.

Predvsem v zadnjem letu çtudija sem spoznal nove mo§nosti in praktiŸno znanje, ki bi ga rad na podiplomskem çtudiju spoznal in obvladal, saj se mi çele tu odpira praktiŸno znanje, in ne le temeljno, saj je podroŸje biologije tako çiroko, da doslej pri çtudiju kaj veŸ kot le-to ni bilo mogoŸe spoznati. Mislim, da bi mi magistrski çtudij iz varstva okolja ponudil tisto, kar si §elim.

Glede zaposlitve in delovnih ambicij sem zmeren optimist, saj sem prepriŸan, da kdor ve, kaj hoŸe, in se svojih uspehov veseli, dobro dela, takih ljudi pa, vsaj upam, si §elijo povsod, saj je le tako mogoŸe napredovati.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96289y.htm