* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Hubert Potočnik

2380 SLOVENJ GRADEC, Pohorski bataljon 6
Telefon: (0602) 42 605

Biotehniška fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, ekološka smer

Delati si želim predvsem na področju ekologije (čistilne naprave in raziskave ekosistemov).
Osnovno šolo sem obiskoval v Slovenj Gradcu in vseh osem razredov končal z odličnim uspehom. Zaradi velike želje po različnem znanju se nisem odločil za "strokovno" usmerjeno šolo pač pa sem bil sprejet na takrat še naravoslovno-matematično smer kasnejše gimnazije na Ravnah na Koroškem.

Srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom. Spoznal pa sem, da me naravoslovje zelo privlači in zanima in to se je kazalo tudi na različnih območnih in državnih tekmovanjih v znanju naravoslovja. V okviru izbirnega predmeta biologija pa sem sodeloval pri kartiranju lišajev v Sloveniji, ki so pomemben bioindikator onesnaženosti zraka.

Izbiral sem med kemijo, medicino in biologijo, po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu pa sem se odločil za biologijo.V prvem študijskem letu sem dodobra spoznal biologijo in vsaj nekaj izzivov in možnosti, ki jih ponuja, zato sem nadaljeval študij na raziskovalno-tehniški smeri oddelka v bloku za ekologijo.

Zaradi majhnega števila študentov biologije strokovne literature v slovenskem jeziku skorajda ni. To pa je imelo tudi dobre strani, saj sem si tako spopolnil znanje angleškega jezika, želim pa si izboljšati predvsem znanje nemškega, ki je bil med študijem zapostavljen.

Študij je bil zanimiv, zato sem študiral z veseljem in to se je kazalo tudi v visokem povprečju ocen, ki mi omogočajo tako nadaljnji študij kot tudi pridobitev statusa mladega raziskovalca.

Zaradi velikega zanimanja za ekologijo živali in ekološko problematiko sploh sem se udeležil raziskovalne odprave Biotehniške fakultete, Oddelka za biologijo, v Nepal, ki je trajala poldrugi mesec in na njej sem si pridobil veliko novih spoznanj, ki so bogato spopolnila moje dosedanje znanje.

O kakšnih bogatih delovnih izkušnjah ne morem govoriti, opravljal sem le različna fizična dela med počitnicami in dela po Študentskem servisu. Res pa je, da sem vsa leta od srednje šole inštruiral osnovno- in srednješolce, iz biologije pa tudi študente na Biotehniški fakulteti.

Predvsem v zadnjem letu študija sem spoznal nove možnosti in praktično znanje, ki bi ga rad na podiplomskem študiju spoznal in obvladal, saj se mi šele tu odpira praktično znanje, in ne le temeljno, saj je področje biologije tako široko, da doslej pri študiju kaj več kot le-to ni bilo mogoče spoznati. Mislim, da bi mi magistrski študij iz varstva okolja ponudil tisto, kar si želim.

Glede zaposlitve in delovnih ambicij sem zmeren optimist, saj sem prepričan, da kdor ve, kaj hoče, in se svojih uspehov veseli, dobro dela, takih ljudi pa, vsaj upam, si želijo povsod, saj je le tako mogoče napredovati.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96289y.htm