* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Boris Cigale

2390 RAVNE NA KORO[KEM, ^e~ovje 35
Telefon: (0602) 22 874
E-mail: boris.cigale@uni-mb.si

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, ra~unalni{tvo-programska oprema-tehni{ka informatika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem pri ra~unalni{ki grafiki - razvoju grafi~nih aplikacij.
Moja izobra`evalna pot se je za~ela v Osnovni {oli Pre`ihovega Voranca Ravne na Koro{kem. Med obiskovanjem te {ole sem se udele`eval tudi raznih tekmovanj, predvsem v matematiki, in dobil sem nekaj bronastih in srebrnih Vegovih priznanj. Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisal v Srednjo ra~unalni{ko {olo v Velenju. Le-to sem vsa leta kon~eval s prav dobrim uspehom, zaklju~ni izpit pa opravil z odliko. Med {olanjem sem ve~krat zastopal {olo na ra~unalni{kih tekmovanjih. Na nate~aju Mladi raziskovalci za razvoj ob~ine Velenje sem bil v skupini, ki je bila nagrajena za projekt Merjenje karakteristik mikrofonov in zvo~nikov. Ta projekt je bil nagrajen tudi na sre~anju mladih inovatorjev Ustvarjam, torej sem v Novi Gorici. Na tem sre~anju sem dobil tudi priznanje za manj{e delo Zvok na ra~unalniku PC .

Po kon~ani srednji {oli sem se vpisal na Tehni{ko fakulteto v Mariboru, smer ra~unalni{tvo. Med {tudijem sem izbral smer programska oprema - tehni~na informatika, saj le-ta najbolj ustreza mojim `eljam. Poudarek na tej smeri je predvsem na ra~unalni{ki grafiki in digitalnem procesiranju signalov, torej na dveh vejah ra~unalni{kih znanosti, kjer je v prihodnje mogo~e pri~akovati nesluten razvoj. V prostem ~asu se ljubiteljsko ukvarjam z internetom, ki se razvija z vrtoglavo hitrostjo in nam z vsakim dnem ponuja ve~je mo`nosti. Da bi dobil ~im ve~ izku{enj s tega podro~ja, sem tudi za~el urejati strani WWW za potrebe {tudentske organizacije univerze ([OU) v Mariboru. Za potrebe [OU sem razvil nekaj manj{ih aplikacij, ki jih uporabljajo za vodenje manj{ih baz podatkov. [tudenti so me izvolili v svoj parlament.

Letos smo z manj{o skupino za~eli izdajati ~asnik z imenom [TOK. To je predvsem informator, ki obve{~a {tudente o njihovih obveznostih in pravicah, izhaja pa na nekdanji tehni{ki fakulteti.

Ker je pri zadevah, ki me zanimajo, znanje angle{~ine izredno pomembno, sem ve~krat potoval v tujino, in tako spoznal veliko mladih iz vsega sveta. Udele`ujem pa se tudi {tudentskih sre~anj na tujih univerzah, predvsem tistih, ki jih organizirajo druge fakultete za ra~unalni{tvo. Tako sem se na primer udele`il {tudentskih konferenc v Timisoaru (Romunija) in v Parizu (Francija), ki je bila namenjena ra~unalni{ki grafiki in navidezni resni~nosti.

Po diplomi bi `elel delati v skupini, ki bi se ukvarjala predvsem z razvojem novih re~i v ra~unalni{ki grafiki ali digitalnem procesiranju signalov, rad pa bi znanje tudi dopolnjeval. Ker `ivim v razmeroma majhnem mestu, ne pri~akujem, da bom na{el delo blizu rojstnega kraja in sem se pripravljen preseliti kamor koli.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96285y.htm