* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Jamnik

2380 SLOVENJ GRADEC, Tom{i~eva 13
Telefon: (0602) 42 540
E-mail: matejaj@aisb.ed.ac.uk
URL naslov: http://www.dai.ed.ac.uk/students/matejaj/

University of Edinburgh ([kotska), umetna inteligenca - doktorski {tudij

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1998. Delati si `elim predvsem v izobra`evanju - predavati na univerzi, isto~asno pa nadaljevati z raziskovalnim delom v sodelovanju z In{titutom Jo`ef Stefan. Druga mo`nost je industrija, saj skoraj vsa podjetja potrebujejo kvalificirane ljudi s podro~ja ra~unalni{tva..
Moj dom je v Slovenj Gradcu, tam sem bila rojena. Osnovno {olo sem obiskovala v rojstnem kraju. Zelo hitro je postalo o~itno, da moje zmo`nosti presegajo raven drugih otrok iste starosti. Odlo~itev star{ev za preskok iz drugega v tretji razred osnovne {ole je bila te`ka, vendar se je izkazala kot izredno dobra. Vseh sedem let sem kon~ala z odli~nim u~nim uspehom. Poleg tega sem se ukvarjala {e z ne{teto drugimi dejavnostmi. Bila sem predsednica pionirske organizacije, obiskovala sem glasbeno {olo, pela v pevskem zboru, tekmovala na tekmovanjih iz matematike, kemije... Na republi{kem matemati~nem tekmovanju sem prejela zlato Vegovo priznanje. ^e bi morala iz morja mojih interesov izlo~iti podro~je, ki me je najbolj navdu{evalo, potem bi to bila zagotovo matematika.

Po osnovni {oli sem se odlo~ila za gimnazijo na Ravnah, ali kar smo takrat imenovali naravoslovno-matemati~na usmeritev v srednji {oli. Tudi v srednji {oli sem kon~ala prva dva letnika z odli~nim u~nim uspehom. V drugem letniku pa so mi u~itelji predlagali, da naj se prijavim na mednarodno gimnazijo v Devinu v Italiji. Seveda je bila to enkratna prilo`nost. Po dolgi in te`ki selekciji sem bila izbrana kot eden izmed dveh slovenskih dijakov, ki sta bila poslana na {olanje na United World College of the Adriatic. Zoisova {tipendija je pripomogla k `epnini, za {olanje na gimnaziji v Devinu pa je povsem zado{~ala mednarodna {tipendija.

Poleg predmetov, ki smo jih lahko izbirali sami (v okviru dolo~enih restrikcij), je bilo obvezno sodelovati v socialnem delu, pomagati pri delu na kolid`u, se ukvarjati z umetnostnim podro~jem ter biti dejaven v {portu. To pa {e ni vse: vsak teden smo se vsi dijaki in u~itelji zbrali na seminarjih o teoriji znanja, in na razpravah o aktualnih dogodkih po svetu. Mednarodna gimnazija pa ima {e dosti drugih prednosti. Ena izmed teh je, da vsak dijak ohranja stik z maternim jezikom. Glede na to, da je Devin v dvojezi~nem slovensko-italijanskem obmo~ju, smo imeli Slovenci to prednost, da je na{a profesorica sloven{~ine `ivela v Devinu. Tako smo normalno nadaljevali s spopolnjevanjem v slovenski knji`evnosti. So~asno pa sem se spopolnila tudi v angle{~ini (ki je bila na{ u~ni jezik), italijan{~ini in nem{~ini, tako da teko~e govorim in pi{em v vseh teh treh tujih jezikih.

Po dveh nepozabnih letih sem se odlo~ila nadaljevati {olanje na univerzi. Sprejeta sem bila na Trent University v Kanadi. Odlo~ila sem se za {tudij na dveh fakultetah so~asno, namre~ na fakulteti za matematiko in za ra~unalni{tvo. Dvojno diplomo sem kon~ala leto dni pred~asno, bila vsa tri leta na dekanovem ~astnem seznamu za izredne akademske uspehe ter bila na koncu {tudija nagrajena z nagrado predsednika Symona za najbolj{e rezultate med diplomanti na vseh naravoslovnih in tehni{kih fakultetah na Trent University. So~asno, ob {tudiju, sem bila zaposlena kot svetovalka v ra~unalni{kem laboratoriju ter kot asistentka profesorja za matematiko. Seveda sem se ukvarjala tudi z razli~nimi dejavnostmi, kot na primer madrigalsko pevsko skupino, malim nogometom in fotografijo.

Ker sem {olanje `elela nadaljevati, sem se prijavila na magistrski {tudij na {tevilnih univerzah po svetu. Sprejeta sem bila na presti`no University of Cambridge v Angliji. Tako sem oktobra 1994 za~ela magisterij iz ra~unalni{tva. Finan~no me je po obljubljeni {tipendiji slovensko Ministrstvo za znanost in tehnologijo pustilo na cedilu. Po dolgi bitki in pribli`no 300 poslanih pro{njah mi je le uspelo zbrati potreben denar. Zahvaliti pa se moram star{em za njihovo zavzetost pri zbiranju denarja v Sloveniji, in pa univerzi v Cambridgeu, ki je najve~ pripomogla k {tipendiranju mojega {tudija. V letu dni sem kon~ala magistrski {tudij z magistrsko disertacijo: Hypertext Browsing of Mathematical Theories. Za~ela sem se ukvarjati {e z lon~arstvom, ki me je popolnoma prevzelo. Ob {tudiju in drugih konji~kih pa sem delala {e kot svetovalka v ra~unalni{kem laboratoriju.

Bolj zaradi osebnih interesov kot zaradi bolj{ih mo`nosti za zaposlitev sem se odlo~ila za doktorski {tudij. Sprejeta sem bila na fakulteto za umetno inteligenco na University of Edinburgh na [kotskem. Fakulteta mi je dodelila tudi {tipendijo, ki krije 70 odstotkov vseh stro{kov {tudija za vsa tri leta, kolikor doktorski {tudij tudi traja. Ostalo mi pomaga kriti Zoisova {tipendija, dopolnilna {tipendija Slovenske znanstvene fondacije, in pa, upajmo, da britanska vlada. Tako sem oktobra 1995 pri{la na [kotsko. Sem ~lanica raziskovalne skupine, ki se ukvarja z matemati~nim razmi{ljanjem, in se imenuje "Mathematical Reasoning Group''. Tema raziskovalnega projekta, s katerim se ukvarjam, je diagramati~no razmi{ljanje in formalizacija le-tega, predlagani naslov za mojo doktorsko disertacijo pa Automation of Diagrammatic Proofs in Mathematics'.

Poleg {tudija in vseh konji~kov, s katerimi se ukvarjam, izredno rada, kadar le morem, pridem domov v Slovenijo. Vsako poletje sem opravljala razna po~itni{ka dela, in eno izmed teh je bil multimedijski projekt na Institutu Jo`ef Stefan v Ljubljani, poleti leta 1994. Kak{na je vizija moje slu`bene poti v prihodnosti? Mislim, da bi se najraje zaposlila na univerzi v Sloveniji kot predavateljica, so~asno pa nadaljevala raziskovanje na svojem znanstvenem podro~ju. Nadaljevati `elim tudi sodelovanje z Institutom Jo`ef Stefan. Seveda pa je druga mo`nost zaposliti se v industriji. Kot kvalificirana magistra (in ~ez nekaj let doktorica) ra~unalni{tva, mislim, da je mo`nosti za zaposlitev precej. Upajmo le, da bodo na{i delodajalci spoznali in izrabili moj potencial. Navsezadnje pa ostane tudi misel o zaposlitvi v tujini. Po toliko letih zunaj Slovenije tudi to postane mo`nost. Vsekakor imam domovino zelo rada, zato bom ostala v tesnem stiku z njo in pripomogla k nadaljnjemu razvoju slovenske znanosti, pa ~e bom v Sloveniji ali na tujem.

URL: http://www.dai.ed.ac.uk/students/matejaj/
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96284y.htm