* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Danilo Rupnik

2000 MARIBOR, Koro{ka cesta 122
Telefon: (062) 28 075

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju mednarodne menjave (uvozno-izvozni posli), na finan~nem podro~ju (investicijske dru`be, borza).
Osnovno {olo Pre`ihovega Voranca sem kon~al v Mariboru z odli~nim uspehom. Nato sem obiskoval Drugo gimnazijo v Mariboru (naravoslovno-matemati~na smer). Srednjo {olo sem kon~al s prav dobrim uspehom in se vpisal na Ekonomsko-poslovno fakulteto. Kon~ujem ~etrti letnik in bom diplomiral do oktobra 1997.

Poleg {tudija me zelo zanimajo tudi jeziki. V srednji {oli sem pridobil dobro znanje angle{~ine in nem{~ine, dodatno strokovno znanje pa tudi na fakulteti.

Hrva{ki jezik obvladam delno, u~im se italijan{~ino, prihodnje leto pa bom obiskoval {e te~aje franco{~ine in (ali) {pan{~ine.

Znanje nem{~ine sem spopolnjeval tudi na poletni {oli mednarodnih trgovinskih odnosov Alpe-Adria v Portoro`u, ki je potekal v nem{~ini, prav tako pa na seminarju o Evropi v Bad Marienbergu v Nem~iji.

Doslej sem opravljal prilo`nostna dela, najve~ sem in{truiral nem{~ino in angle{~ino, delal sem tudi v Poskusnem sadjarskem centru Ga~nik, pomagal pri selitvah, organizaciji srednje{olskih zabav, delal kot natakar in opravljal razli~na dela z ra~unalnikom. V prostem ~asu se veliko ukvarjam s {portom, z glasbo in ra~unalni{tvom.

@e od osnovne {ole se ukvarjam z ra~unalni{tvom, obvladam delo z ra~unalnikom v okoljih DOS in Windows. Pri tem sem si pridobil veliko izku{enj, zato lahko tudi hitro dojamem novosti (npr. delo z novimi programi) in spremljam razvoj te panoge.

Na Blagovni borzi v Ljubljani sem obiskoval seminar terminskega trgovanja in tudi opravil izpit za borznega posrednika. Po pla~ilu denarnega zneska (~lanarine) bom pridobil licenco za opravljanje posredni{kih storitev na borzi. Sodeloval sem na Malem borznem seminarju o Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev in Terminski borzi Ljubljana ter tako pridobil dodatno znanje o mo`nostih vlaganja v Sloveniji.

Ker {e nisem odslu`il voja{~ine, bom to storil leta 1997, po opravljenem pripravni{tvu in nekaj letih delovnih izku{enj bom najverjetneje nadaljeval izobra`evanje, vendar se {e nisem odlo~il za magistrski program. Tudi v prihodnosti nameravam spopolnjevati znanje tujih jezikov, ekonomije in ra~unalni{tva.

Zanima me predvsem delo v zunanji trgovini (v uvoznem in izvoznem podjetju) in financah (delo v banki, investicijski dru`bi, borzi), zato bi se sprva `elel zaposliti v podjetju, ki deluje na teh podro~jih in mi je pripravljeno ponuditi zanimivo in razgibano delo ter, ~e bo potrebno omogo~iti dodatno izobra`evanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96282y.htm