* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marjana Krajnc Dobre

2000 MARIBOR, Regentova ulica 9/81
Telefon: (062) 33 439

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem v klini~ni psihologiji, industrijski psihologiji, {olstvu.
Osnovno ter srednjo zdravstveno {olo sem obiskovala v Mariboru in vsa leta kon~ala z odli~nim uspehom.

Med {olanjem v osnovni {oli sem se udele`evala razli~nih tekmovanj iz kemije, fizike, matematike, literarnih nate~ajev, s prispevki sem redno sodelovala v {olskem glasilu; med drugim sem prejela Cankarjevo priznanje (slovenski jezik) in bronasto Vegovo priznanje (matematika); sodelovala sem v ve~ kro`kih, tekmovanjih iz Vesele {ole, vsa leta pri bralni zna~ki, tri leta sem vodila kro`ek OZN, pomagala pri izpeljavi humanitarnih akcij, se udele`evala tekmovanj in literarnih nate~ajev OZN, pri {tudijskem delu Svet okoli nas, vodila razstavo 40 let svobode. Kot zastopnica sem obiskovala seminarje in kongrese. Tudi v srednji {oli sem se trudila ustanoviti kro`ek OZN, vendar ta ni za`ivel, ker ni bilo dovolj zanimanja. Vsa leta srednje {ole sem bila predsednica razredne skupnosti, nekajkrat tudi v osnovni {oli. V srednji {oli sem se dodatno udele`evala fakultativnih predmetov iz nem{kega jezika, osnov zobozdravstva in interne medicine; na tedanji Tretji gimnaziji pa sem delala {e izpite iz predmeta pedagogika. Troje po~itnic sem pre`ivela v Germeringu pri Münchnu, in tam pomagala pri delu v restavraciji in varstvu otrok; s tem sem si zaslu`ila nekaj denarja ter se hkrati u~ila nem{~ine.

Po kon~ani srednji {oli sem `elela opraviti pripravni{tvo ter strokovni izpit, nato pa nadaljevati {tudij. Tako sem se oktobra 1990 zaposlila v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru ter na dispanzerju za `ene opravila pripravni{tvo.

Zmeraj je bil v ospredju mojega zanimanja ~lovek, in to je vplivalo tako na izbiro srednje {ole kot tudi na sam {tudij; tako sem se v naslednjem {tudijskem letu 1991/92, po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih, vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, na Oddelek za psihologijo. Med {tudijem sem sodelovala pri ve~ seminarskih nalogah in si sku{ala {iriti znanje pridobljeno, na fakulteti. Zaradi ve~kratnih zdravstvenih te`av sem se znova vpisala v drugi letnik, in zdaj kon~ujem ~etrtega. Opravljen imam tudi del obvezne {tudijske prakse, opravljala sem jo v Zavodu za rehabilitacijo sluha in govora v Ljubljani, saj sem si `elela pobli`e spoznati delo psihologa v tem zavodu; tudi s preostalo prakso bi `elela ~im bolj raz{iriti poznavanje dela psihologov - predvsem na klini~nem podro~ju pa tudi drugje.

Novembra 1989 sem med opravljanjem prakse v ~etrtem letniku srednje {ole spoznala telesno invalidnega de~ka - brez obeh nog in ene roke; takrat novorojen~ka, ki so ga star{i zapustili in dali v Otro{ki dom v Mariboru. Tako sem njemu za~ela namenjati glavnino prostega ~asa, veliko brala in se sku{ala izobra`evati, kako mu kar najbolje pomagati pri vstopanju v ta svet, ki je zanj poln ovir; stike z njim sem ohranjala tudi med zaposlitvijo, poleti 1991- po opravljenem pripravni{tvu - pa sem bila z njim dalj{i ~as hospitalizirana na Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani, kamor je od{el na rehabilitacijo; iskala sem rejni{ko dru`ino zanj in jo s pomo~jo prijateljev tudi na{la. Stike sva ohranila vse do danes, ko je `e peto leto v tej dru`ini. V Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov sem z bolniki in osebjem navezala kar nekaj stikov, in te ohranjam {e zdaj; tam sem kasneje tudi delala po [tudentskem servisu kot medicinska sestra. Ker sem spoznala, kako pomembno je, da si {irim znanje tudi v svojem prvotno pridobljenem poklicu, sem kot medicinska sestra delala na Infekcijski kliniki Univerzitetnega klini~nega centra v Ljubljani, tudi z bolniki z aidsom. Del prostega ~asa sem nekaj ~asa prostovoljno namenjala sre~anjem in pogovorom z narkomanom - kot obliki psihosocialne pomo~i ob odvajanju odvisnosti. Vsa sre~anja s temi, nekako druga~nimi ljudmi so mi {irila obzorja in poglede na druga~nost, razli~nost.

Med {tudijem sem ~as namenjala tudi vodenju skavtov - roverjev in popotnic - skupini mladih med 16. in 19. letom; obiskovala sem tudi predavanja alpinisti~ne in gorni{ke {ole; zaradi zdravstenih te`av - posledic prometne nesre~e - pa sem se morala `elji po plezanju odpovedati.

Med {tudijem sem se nau~ila tudi dela z ra~unalnikom v okoljih Windows, delno tudi DOS.

Sem poro~ena - od 2. 7. 1994 in imam tudi h~er Tadejo - rodila sem 29. 1. 1995. Po porodu sem nekoliko skr~ila krog svojih dejavnosti, najve~ se posve~am dru`ini in {tudiju. Kljub porodu sem redno nadaljevala {tudij in izpolnjevala vse obveznosti - tako v tretjem letniku kot tudi zdaj v ~etrtem.

Iz omenjenega je verjetno razvidno, da si `elim delati na podro~ju klini~ne psihologije, zanima me zlasti terapevtsko delo z otroki, dru`inami, in tudi svetovalno delo, delo s kakor koli prizadetimi ljudmi in devianti. Bolje se `elim seznaniti z drugimi podro~ji psihologije, predvsem z razvojno in ob~o psihologijo, zanimajo me tudi marketing, industrijska psihologija in psihologija {porta.

Diplomirati nameravam do poletja 1997, med absolventskim sta`em pa osve`iti in poglobiti znanje tujih jezikov. @elim si nadaljevati {tudij - najraje s specialisti~nim, ali pa morda celo v tujini.

Zaposliti se `elim na obmo~ju Ljubljane ali Maribora, v dinami~ni delovni organizaciji, kjer bi imela mo`nosti za dodatno izobra`evanje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96281y.htm