* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Marjana Krajnc Dobre

2000 MARIBOR, Regentova ulica 9/81
Telefon: (062) 33 439

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem v kliniŸni psihologiji, industrijski psihologiji, çolstvu.
Osnovno ter srednjo zdravstveno çolo sem obiskovala v Mariboru in vsa leta konŸala z odliŸnim uspehom.

Med çolanjem v osnovni çoli sem se udele§evala razliŸnih tekmovanj iz kemije, fizike, matematike, literarnih nateŸajev, s prispevki sem redno sodelovala v çolskem glasilu; med drugim sem prejela Cankarjevo priznanje (slovenski jezik) in bronasto Vegovo priznanje (matematika); sodelovala sem v veŸ kro§kih, tekmovanjih iz Vesele çole, vsa leta pri bralni znaŸki, tri leta sem vodila kro§ek OZN, pomagala pri izpeljavi humanitarnih akcij, se udele§evala tekmovanj in literarnih nateŸajev OZN, pri çtudijskem delu Svet okoli nas, vodila razstavo 40 let svobode. Kot zastopnica sem obiskovala seminarje in kongrese. Tudi v srednji çoli sem se trudila ustanoviti kro§ek OZN, vendar ta ni za§ivel, ker ni bilo dovolj zanimanja. Vsa leta srednje çole sem bila predsednica razredne skupnosti, nekajkrat tudi v osnovni çoli. V srednji çoli sem se dodatno udele§evala fakultativnih predmetov iz nemçkega jezika, osnov zobozdravstva in interne medicine; na tedanji Tretji gimnaziji pa sem delala çe izpite iz predmeta pedagogika. Troje poŸitnic sem pre§ivela v Germeringu pri Münchnu, in tam pomagala pri delu v restavraciji in varstvu otrok; s tem sem si zaslu§ila nekaj denarja ter se hkrati uŸila nemçŸine.

Po konŸani srednji çoli sem §elela opraviti pripravniçtvo ter strokovni izpit, nato pa nadaljevati çtudij. Tako sem se oktobra 1990 zaposlila v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru ter na dispanzerju za §ene opravila pripravniçtvo.

Zmeraj je bil v ospredju mojega zanimanja Ÿlovek, in to je vplivalo tako na izbiro srednje çole kot tudi na sam çtudij; tako sem se v naslednjem çtudijskem letu 1991/92, po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih, vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, na Oddelek za psihologijo. Med çtudijem sem sodelovala pri veŸ seminarskih nalogah in si skuçala çiriti znanje pridobljeno, na fakulteti. Zaradi veŸkratnih zdravstvenih te§av sem se znova vpisala v drugi letnik, in zdaj konŸujem Ÿetrtega. Opravljen imam tudi del obvezne çtudijske prakse, opravljala sem jo v Zavodu za rehabilitacijo sluha in govora v Ljubljani, saj sem si §elela pobli§e spoznati delo psihologa v tem zavodu; tudi s preostalo prakso bi §elela Ÿim bolj razçiriti poznavanje dela psihologov - predvsem na kliniŸnem podroŸju pa tudi drugje.

Novembra 1989 sem med opravljanjem prakse v Ÿetrtem letniku srednje çole spoznala telesno invalidnega deŸka - brez obeh nog in ene roke; takrat novorojenŸka, ki so ga starçi zapustili in dali v Otroçki dom v Mariboru. Tako sem njemu zaŸela namenjati glavnino prostega Ÿasa, veliko brala in se skuçala izobra§evati, kako mu kar najbolje pomagati pri vstopanju v ta svet, ki je zanj poln ovir; stike z njim sem ohranjala tudi med zaposlitvijo, poleti 1991- po opravljenem pripravniçtvu - pa sem bila z njim daljçi Ÿas hospitalizirana na Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani, kamor je odçel na rehabilitacijo; iskala sem rejniçko dru§ino zanj in jo s pomoŸjo prijateljev tudi naçla. Stike sva ohranila vse do danes, ko je §e peto leto v tej dru§ini. V Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov sem z bolniki in osebjem navezala kar nekaj stikov, in te ohranjam çe zdaj; tam sem kasneje tudi delala po ætudentskem servisu kot medicinska sestra. Ker sem spoznala, kako pomembno je, da si çirim znanje tudi v svojem prvotno pridobljenem poklicu, sem kot medicinska sestra delala na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliniŸnega centra v Ljubljani, tudi z bolniki z aidsom. Del prostega Ÿasa sem nekaj Ÿasa prostovoljno namenjala sreŸanjem in pogovorom z narkomanom - kot obliki psihosocialne pomoŸi ob odvajanju odvisnosti. Vsa sreŸanja s temi, nekako drugaŸnimi ljudmi so mi çirila obzorja in poglede na drugaŸnost, razliŸnost.

Med çtudijem sem Ÿas namenjala tudi vodenju skavtov - roverjev in popotnic - skupini mladih med 16. in 19. letom; obiskovala sem tudi predavanja alpinistiŸne in gorniçke çole; zaradi zdravstenih te§av - posledic prometne nesreŸe - pa sem se morala §elji po plezanju odpovedati.

Med çtudijem sem se nauŸila tudi dela z raŸunalnikom v okoljih Windows, delno tudi DOS.

Sem poroŸena - od 2. 7. 1994 in imam tudi hŸer Tadejo - rodila sem 29. 1. 1995. Po porodu sem nekoliko skrŸila krog svojih dejavnosti, najveŸ se posveŸam dru§ini in çtudiju. Kljub porodu sem redno nadaljevala çtudij in izpolnjevala vse obveznosti - tako v tretjem letniku kot tudi zdaj v Ÿetrtem.

Iz omenjenega je verjetno razvidno, da si §elim delati na podroŸju kliniŸne psihologije, zanima me zlasti terapevtsko delo z otroki, dru§inami, in tudi svetovalno delo, delo s kakor koli prizadetimi ljudmi in devianti. Bolje se §elim seznaniti z drugimi podroŸji psihologije, predvsem z razvojno in obŸo psihologijo, zanimajo me tudi marketing, industrijska psihologija in psihologija çporta.

Diplomirati nameravam do poletja 1997, med absolventskim sta§em pa osve§iti in poglobiti znanje tujih jezikov. ¦elim si nadaljevati çtudij - najraje s specialistiŸnim, ali pa morda celo v tujini.

Zaposliti se §elim na obmoŸju Ljubljane ali Maribora, v dinamiŸni delovni organizaciji, kjer bi imela mo§nosti za dodatno izobra§evanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96281y.htm