* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marjana Krajnc Dobre

2000 MARIBOR, Regentova ulica 9/81
Telefon: (062) 33 439

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Študij bom predvidoma končala junija 1997. Delati si želim predvsem v klinični psihologiji, industrijski psihologiji, šolstvu.
Osnovno ter srednjo zdravstveno šolo sem obiskovala v Mariboru in vsa leta končala z odličnim uspehom.

Med šolanjem v osnovni šoli sem se udeleževala različnih tekmovanj iz kemije, fizike, matematike, literarnih natečajev, s prispevki sem redno sodelovala v šolskem glasilu; med drugim sem prejela Cankarjevo priznanje (slovenski jezik) in bronasto Vegovo priznanje (matematika); sodelovala sem v več krožkih, tekmovanjih iz Vesele šole, vsa leta pri bralni znački, tri leta sem vodila krožek OZN, pomagala pri izpeljavi humanitarnih akcij, se udeleževala tekmovanj in literarnih natečajev OZN, pri študijskem delu Svet okoli nas, vodila razstavo 40 let svobode. Kot zastopnica sem obiskovala seminarje in kongrese. Tudi v srednji šoli sem se trudila ustanoviti krožek OZN, vendar ta ni zaživel, ker ni bilo dovolj zanimanja. Vsa leta srednje šole sem bila predsednica razredne skupnosti, nekajkrat tudi v osnovni šoli. V srednji šoli sem se dodatno udeleževala fakultativnih predmetov iz nemškega jezika, osnov zobozdravstva in interne medicine; na tedanji Tretji gimnaziji pa sem delala še izpite iz predmeta pedagogika. Troje počitnic sem preživela v Germeringu pri Münchnu, in tam pomagala pri delu v restavraciji in varstvu otrok; s tem sem si zaslužila nekaj denarja ter se hkrati učila nemščine.

Po končani srednji šoli sem želela opraviti pripravništvo ter strokovni izpit, nato pa nadaljevati študij. Tako sem se oktobra 1990 zaposlila v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru ter na dispanzerju za žene opravila pripravništvo.

Zmeraj je bil v ospredju mojega zanimanja človek, in to je vplivalo tako na izbiro srednje šole kot tudi na sam študij; tako sem se v naslednjem študijskem letu 1991/92, po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih, vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, na Oddelek za psihologijo. Med študijem sem sodelovala pri več seminarskih nalogah in si skušala širiti znanje pridobljeno, na fakulteti. Zaradi večkratnih zdravstvenih težav sem se znova vpisala v drugi letnik, in zdaj končujem četrtega. Opravljen imam tudi del obvezne študijske prakse, opravljala sem jo v Zavodu za rehabilitacijo sluha in govora v Ljubljani, saj sem si želela pobliže spoznati delo psihologa v tem zavodu; tudi s preostalo prakso bi želela čim bolj razširiti poznavanje dela psihologov - predvsem na kliničnem področju pa tudi drugje.

Novembra 1989 sem med opravljanjem prakse v četrtem letniku srednje šole spoznala telesno invalidnega dečka - brez obeh nog in ene roke; takrat novorojenčka, ki so ga starši zapustili in dali v Otroški dom v Mariboru. Tako sem njemu začela namenjati glavnino prostega časa, veliko brala in se skušala izobraževati, kako mu kar najbolje pomagati pri vstopanju v ta svet, ki je zanj poln ovir; stike z njim sem ohranjala tudi med zaposlitvijo, poleti 1991- po opravljenem pripravništvu - pa sem bila z njim daljši čas hospitalizirana na Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov v Ljubljani, kamor je odšel na rehabilitacijo; iskala sem rejniško družino zanj in jo s pomočjo prijateljev tudi našla. Stike sva ohranila vse do danes, ko je že peto leto v tej družini. V Univerzitetnem zavodu za rehabilitacijo invalidov sem z bolniki in osebjem navezala kar nekaj stikov, in te ohranjam še zdaj; tam sem kasneje tudi delala po Študentskem servisu kot medicinska sestra. Ker sem spoznala, kako pomembno je, da si širim znanje tudi v svojem prvotno pridobljenem poklicu, sem kot medicinska sestra delala na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, tudi z bolniki z aidsom. Del prostega časa sem nekaj časa prostovoljno namenjala srečanjem in pogovorom z narkomanom - kot obliki psihosocialne pomoči ob odvajanju odvisnosti. Vsa srečanja s temi, nekako drugačnimi ljudmi so mi širila obzorja in poglede na drugačnost, različnost.

Med študijem sem čas namenjala tudi vodenju skavtov - roverjev in popotnic - skupini mladih med 16. in 19. letom; obiskovala sem tudi predavanja alpinistične in gorniške šole; zaradi zdravstenih težav - posledic prometne nesreče - pa sem se morala želji po plezanju odpovedati.

Med študijem sem se naučila tudi dela z računalnikom v okoljih Windows, delno tudi DOS.

Sem poročena - od 2. 7. 1994 in imam tudi hčer Tadejo - rodila sem 29. 1. 1995. Po porodu sem nekoliko skrčila krog svojih dejavnosti, največ se posvečam družini in študiju. Kljub porodu sem redno nadaljevala študij in izpolnjevala vse obveznosti - tako v tretjem letniku kot tudi zdaj v četrtem.

Iz omenjenega je verjetno razvidno, da si želim delati na področju klinične psihologije, zanima me zlasti terapevtsko delo z otroki, družinami, in tudi svetovalno delo, delo s kakor koli prizadetimi ljudmi in devianti. Bolje se želim seznaniti z drugimi področji psihologije, predvsem z razvojno in občo psihologijo, zanimajo me tudi marketing, industrijska psihologija in psihologija športa.

Diplomirati nameravam do poletja 1997, med absolventskim stažem pa osvežiti in poglobiti znanje tujih jezikov. Želim si nadaljevati študij - najraje s specialističnim, ali pa morda celo v tujini.

Zaposliti se želim na območju Ljubljane ali Maribora, v dinamični delovni organizaciji, kjer bi imela možnosti za dodatno izobraževanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96281y.htm