* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Bo{tjan Mlakar

2344 LOVRENC NA POHORJU, Rde~i breg 29
Telefon: (062) 675 427

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

[tudij bom predvidoma kon~al novembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju dru`inske medicine in tradicionalne kitajske medicine, raziskovalnega in prakti~nega dela s pacienti na podro~ju obeh medicinskih sistemov (zahodnega in kitajskega), v zdravili{~u, in{titutu, ambulanti splo{ne prakse.
Srednjo {olo pedago{ke in kulturne usmeritve, naravoslovno-matemati~na smer sem kon~al z odli~nim uspehom. V tem obdobju sem sodeloval kot ~lan Dramskega studia SNG Maribor in dramske skupine na srednji {oli. Z ve~ predstavami (npr. Sen kresne no~i) smo gostovali po vsej Sloveniji.

Ukvarjal sem se tudi z raziskovalnim delom. 1989 sem na republi{kem in zveznem tekmovanju mladih raziskovalcev prejel zlato medaljo za nalogo zatiranje varoze ~ebel z izvle~kom dryopteris-filix-mas. Leta l990 sem dobil nagrado Aera za nalogo Obarjanje odpadnih vod onesna`enih z mikrokapsularno suspenzijo. Z omenjeno nalogo in nalogo Mladi v ljubezni in spolnosti sem sodeloval na obmo~nem tekmovanju Mladi za napredek Maribora.

Poleg rednega pouka angle{~ine in nem{~ine sem fakultativno obiskoval {e pouk franco{~ine in latin{~ine.

V letih 1988, 1989 in 1990 sem prejel Pre{ernovo nagrado Srednje {ole pedago{ke in kulturne usmeritve za liriko.

Na {estletni {tudij medicine na Medicinski faktulteti v Ljubljani sem se vpisal leta 1990. Od leta 1994 {tudiram tudi tradicionalno kitajsko medicino in akupunkturo v sklopu projekta med Sekcijo za orientalno medicino Slovenskega zdravni{kega dru{tva in Akademijo za tradicionalno medicino v Pekingu. Ta dodatni {tudij je zelo drag, saj poteka del {tudija na Kitajskem.

V prostem ~asu (kolikor mi ga ob dvoletnem sinu pa~ ostane) se ukvarjam predvsem s preu~evanjem starih filozofskih in verskih besedil vzhodnih in zahodnih kultur.

Uspe{no medicino prihodnosti si zami{ljam kot sintezo najbolj{ega iz zahodne in vzhodne tradicije, saj je sodobni ~lovek vse bolj odtujen, osamljen, vzrok {tevilnih bolezni pa je prav psihi~na komponenta, nezdravo `ivljenje in stresi, ki jih le-to povzro~a.

Sodobnega ~loveka torej ni mogo~e zdraviti samo po na~elih uradne medicine; vzroke bolezni je treba iskati tudi z metodami tradicionalne medicine, ki naj postane komplementarna panoga sodobne medicine.

Svoje delo si zami{ljam kot kombinacijo prakti~nega dela z bolniki (kot dru`inski zdravnik, zdravili{~e) in raziskovalnega dela predvsem iz tradicionalne medicine, dru`inske medicine itn. @elim se specializirati za dru`insko medicino ter se dodatno izpolnjevati v tujini. Zanima me tudi pedago{ko delo. Na~rtujem, da bom oba {tudija kon~al jeseni 1997.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96277y.htm