* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Boçtjan Mlakar

2344 LOVRENC NA POHORJU, RdeŸi breg 29
Telefon: (062) 675 427

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

ætudij bom predvidoma konŸal novembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju dru§inske medicine in tradicionalne kitajske medicine, raziskovalnega in praktiŸnega dela s pacienti na podroŸju obeh medicinskih sistemov (zahodnega in kitajskega), v zdraviliçŸu, inçtitutu, ambulanti sploçne prakse.
Srednjo çolo pedagoçke in kulturne usmeritve, naravoslovno-matematiŸna smer sem konŸal z odliŸnim uspehom. V tem obdobju sem sodeloval kot Ÿlan Dramskega studia SNG Maribor in dramske skupine na srednji çoli. Z veŸ predstavami (npr. Sen kresne noŸi) smo gostovali po vsej Sloveniji.

Ukvarjal sem se tudi z raziskovalnim delom. 1989 sem na republiçkem in zveznem tekmovanju mladih raziskovalcev prejel zlato medaljo za nalogo zatiranje varoze Ÿebel z izvleŸkom dryopteris-filix-mas. Leta l990 sem dobil nagrado Aera za nalogo Obarjanje odpadnih vod onesna§enih z mikrokapsularno suspenzijo. Z omenjeno nalogo in nalogo Mladi v ljubezni in spolnosti sem sodeloval na obmoŸnem tekmovanju Mladi za napredek Maribora.

Poleg rednega pouka angleçŸine in nemçŸine sem fakultativno obiskoval çe pouk francoçŸine in latinçŸine.

V letih 1988, 1989 in 1990 sem prejel Preçernovo nagrado Srednje çole pedagoçke in kulturne usmeritve za liriko.

Na çestletni çtudij medicine na Medicinski faktulteti v Ljubljani sem se vpisal leta 1990. Od leta 1994 çtudiram tudi tradicionalno kitajsko medicino in akupunkturo v sklopu projekta med Sekcijo za orientalno medicino Slovenskega zdravniçkega druçtva in Akademijo za tradicionalno medicino v Pekingu. Ta dodatni çtudij je zelo drag, saj poteka del çtudija na Kitajskem.

V prostem Ÿasu (kolikor mi ga ob dvoletnem sinu paŸ ostane) se ukvarjam predvsem s preuŸevanjem starih filozofskih in verskih besedil vzhodnih in zahodnih kultur.

Uspeçno medicino prihodnosti si zamiçljam kot sintezo najboljçega iz zahodne in vzhodne tradicije, saj je sodobni Ÿlovek vse bolj odtujen, osamljen, vzrok çtevilnih bolezni pa je prav psihiŸna komponenta, nezdravo §ivljenje in stresi, ki jih le-to povzroŸa.

Sodobnega Ÿloveka torej ni mogoŸe zdraviti samo po naŸelih uradne medicine; vzroke bolezni je treba iskati tudi z metodami tradicionalne medicine, ki naj postane komplementarna panoga sodobne medicine.

Svoje delo si zamiçljam kot kombinacijo praktiŸnega dela z bolniki (kot dru§inski zdravnik, zdraviliçŸe) in raziskovalnega dela predvsem iz tradicionalne medicine, dru§inske medicine itn. ¦elim se specializirati za dru§insko medicino ter se dodatno izpolnjevati v tujini. Zanima me tudi pedagoçko delo. NaŸrtujem, da bom oba çtudija konŸal jeseni 1997.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96277y.htm