* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Boštjan Mlakar

2344 LOVRENC NA POHORJU, Rdeči breg 29
Telefon: (062) 675 427

Medicinska fakulteta v Ljubljani, medicina

Študij bom predvidoma končal novembra 1997. Delati si želim predvsem na področju družinske medicine in tradicionalne kitajske medicine, raziskovalnega in praktičnega dela s pacienti na področju obeh medicinskih sistemov (zahodnega in kitajskega), v zdravilišču, inštitutu, ambulanti splošne prakse.
Srednjo šolo pedagoške in kulturne usmeritve, naravoslovno-matematična smer sem končal z odličnim uspehom. V tem obdobju sem sodeloval kot član Dramskega studia SNG Maribor in dramske skupine na srednji šoli. Z več predstavami (npr. Sen kresne noči) smo gostovali po vsej Sloveniji.

Ukvarjal sem se tudi z raziskovalnim delom. 1989 sem na republiškem in zveznem tekmovanju mladih raziskovalcev prejel zlato medaljo za nalogo zatiranje varoze čebel z izvlečkom dryopteris-filix-mas. Leta l990 sem dobil nagrado Aera za nalogo Obarjanje odpadnih vod onesnaženih z mikrokapsularno suspenzijo. Z omenjeno nalogo in nalogo Mladi v ljubezni in spolnosti sem sodeloval na območnem tekmovanju Mladi za napredek Maribora.

Poleg rednega pouka angleščine in nemščine sem fakultativno obiskoval še pouk francoščine in latinščine.

V letih 1988, 1989 in 1990 sem prejel Prešernovo nagrado Srednje šole pedagoške in kulturne usmeritve za liriko.

Na šestletni študij medicine na Medicinski faktulteti v Ljubljani sem se vpisal leta 1990. Od leta 1994 študiram tudi tradicionalno kitajsko medicino in akupunkturo v sklopu projekta med Sekcijo za orientalno medicino Slovenskega zdravniškega društva in Akademijo za tradicionalno medicino v Pekingu. Ta dodatni študij je zelo drag, saj poteka del študija na Kitajskem.

V prostem času (kolikor mi ga ob dvoletnem sinu pač ostane) se ukvarjam predvsem s preučevanjem starih filozofskih in verskih besedil vzhodnih in zahodnih kultur.

Uspešno medicino prihodnosti si zamišljam kot sintezo najboljšega iz zahodne in vzhodne tradicije, saj je sodobni človek vse bolj odtujen, osamljen, vzrok številnih bolezni pa je prav psihična komponenta, nezdravo življenje in stresi, ki jih le-to povzroča.

Sodobnega človeka torej ni mogoče zdraviti samo po načelih uradne medicine; vzroke bolezni je treba iskati tudi z metodami tradicionalne medicine, ki naj postane komplementarna panoga sodobne medicine.

Svoje delo si zamišljam kot kombinacijo praktičnega dela z bolniki (kot družinski zdravnik, zdravilišče) in raziskovalnega dela predvsem iz tradicionalne medicine, družinske medicine itn. Želim se specializirati za družinsko medicino ter se dodatno izpolnjevati v tujini. Zanima me tudi pedagoško delo. Načrtujem, da bom oba študija končal jeseni 1997.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96277y.htm