* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Ivan [krlec

2276 KOG, Kog 44
Telefon: (062) 717 048
E-mail: ivan.skrlec@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani, kibernetika v medicini (avtomatika)

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem v razvoju ali prodaji medicinskih aparatov, njihovem popravilu in vzdr`evanju, meritvah v biologiji (EM polja).
Na Kogu v ormo{ki ob~ini, kjer imam stalno prebivali{~e, sem obiskoval prva {tiri leta osnovne {ole. Z odli~nim uspehom sem jo dokon~al v Miklav`u pri Ormo`u. Po osnovni {oli sem se vpisal na Srednje{olski center tehni{ko-pedago{ke usmeritve v Murski Soboti, na smer naravoslovno-matemati~na dejavnost.

Med {olanjem v osnovni in srednji {oli sem se udele`eval {tevilnih tekmovanj, kot so tekmovanje za Vegovo priznanje, kemijska tekmovanja, po{iljal sem prispevke na razli~ne nate~aje itn. Srednjo {olo sem kon~al s prav dobrim uspehom.

Leto dni sem pre`ivel v tedanji JLA, nato sem se vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, smer fizika. Ker je bila ta odlo~itev premalo premi{ljena, sem se naslednje leto prepisal na elektrotehni{ko smer Fakultete za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani. Ob prepisu so mi bili priznali nekatere izpite s prej{nje fakultete, vendar ne dovolj za vpis v drugi letnik na novi fakulteti. Tako sem se moral na elektrotehniki znova vpisati v prvi letnik. Izbral sem smer avtomatika in nadalje kibernetika v medicini. Ker me v `ivljenju obkro`ajo ljudje, ki se ukvarjajo z medicino, samega pa me zanima poleg medicine in biologije tudi vse, kar je povezano z elektriko, se mi je zdela ta smer najzanimivej{a. In zdaj, ko se pribli`ujem koncu svojega {tudija in obsega le-ta tudi ~edalje ve~ prakti~nega dela, z veseljem spoznavam, da to tudi v resnici je.

Ob rednem {tudiju se ukvarjam tudi s petjem (~lan okteta in dveh zborov), na filozofski fakulteti pa `e tretje leto obiskujem lektorat mad`arskega jezika; dosegel sem stopnjo pasivnega znanja mad`ar{~ine, prizadevam pa si za aktivno znanje. Obvladam tudi nem{~ino in angle{~ino.

V {tudijskih letih sem se priu~il dela z ra~unalnikom v okoljih Windows (Word, Excel, PowerPoint, CorelDraw, Qpro ter s svetovnim omre`jem internet in programi, ki to omre`je spremljajo) in DOS (Wordstar, QBasic) ter spoznal dve zelo mo~nih simulacijskih orodij: programska jezika Simcos in Simulink ter matemati~no pomagalo Matlab. Za programiranje uporabljam programski jezik Pascal.

Trenutno se v okviru seminarjev ukvarjam z opazovanjem ~love{kega telesa skozi o~i elektrotehnika.

Pri predmetu merjenja v biologiji in tehnologiji sem opisal magnetne nevihte v zemeljski atmosferi, njihovo zaznavanje in merjenje ter posredno vplive na ~lovekovo po~utje. Seminarska naloga je bila ocenjena z najbolj{o oceno. Posredno se meritve uporabljajo tudi za merjenja elektromagnetnih vplivov v ~lovekovem okolju, ki jih povzro~ajo naprave, kot so mikrovalovna pe~ica, daljnovodi, transformatorji, delovni stroji idr. Ob vstopu v Evropsko skupnost je to zaradi strogih evropskih standardov zelo pomembno podro~je raziskav, ki bo pomembno vplivalo na na~in graditve stavb, strojev in drugih elektri~nih pomagal na na{ih tleh v prihodnjih nekaj letih. Znanje na tem podro~ju bo odprlo, neznanje pa zaprlo pot v Evropo marsikateremu dobremu slovenskemu izdelku. Pri predmetu biomehanika se ukvarjam z vstajanjem in stojo. Raziskave so pomembne za laj{anje stoje pri paraplegikih ali druga~e onemogo~enih ljudeh s pomo~jo elektro-stimulacije. Tako sem se seznanil z uporabo funkcionalne elektrostimulacije (FES-a) na razli~nih delih ~love{kega telesa, merjenjem elektri~nih signalov, ki jih oddaja ~love{ko telo, itn. Seznanil sem se tudi z ve~ino naprav, ki se uporabljajo v bolni{nicah in doma ter obdr`ijo marsikaterega bolnika pri `ivljenju (sr~ni spodbujevalnik, respirator, defibrilator).

Spoznal sem tudi ra~unalni{ko diagnostiko in merjenja v medicini ter se seznanil z merilnimi aparati, kot so EKG, EMG, EEG, ultrazvok, CT in NMR.

Upam, da bom glede na dru`inske razmere lahko svoje znanje prodal v okolici Ormo`a, Ptuja, Ljutomera ali Murske Sobote. Ker je to predvsem kmetijsko obmo~je, bi rad svoje znanje in prihodnje delo povezal tudi s kmetijstvom in predelavo hrane. Verjamem, da mi bo zaradi obse`nosti pridobljenega znanja to uspelo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96274y.htm