* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Ivan ækrlec

2276 KOG, Kog 44
Telefon: (062) 717 048
E-mail: ivan.skrlec@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani, kibernetika v medicini (avtomatika)

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem v razvoju ali prodaji medicinskih aparatov, njihovem popravilu in vzdr§evanju, meritvah v biologiji (EM polja).
Na Kogu v ormoçki obŸini, kjer imam stalno prebivaliçŸe, sem obiskoval prva çtiri leta osnovne çole. Z odliŸnim uspehom sem jo dokonŸal v Miklav§u pri Ormo§u. Po osnovni çoli sem se vpisal na Srednjeçolski center tehniçko-pedagoçke usmeritve v Murski Soboti, na smer naravoslovno-matematiŸna dejavnost.

Med çolanjem v osnovni in srednji çoli sem se udele§eval çtevilnih tekmovanj, kot so tekmovanje za Vegovo priznanje, kemijska tekmovanja, poçiljal sem prispevke na razliŸne nateŸaje itn. Srednjo çolo sem konŸal s prav dobrim uspehom.

Leto dni sem pre§ivel v tedanji JLA, nato sem se vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, smer fizika. Ker je bila ta odloŸitev premalo premiçljena, sem se naslednje leto prepisal na elektrotehniçko smer Fakultete za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani. Ob prepisu so mi bili priznali nekatere izpite s prejçnje fakultete, vendar ne dovolj za vpis v drugi letnik na novi fakulteti. Tako sem se moral na elektrotehniki znova vpisati v prvi letnik. Izbral sem smer avtomatika in nadalje kibernetika v medicini. Ker me v §ivljenju obkro§ajo ljudje, ki se ukvarjajo z medicino, samega pa me zanima poleg medicine in biologije tudi vse, kar je povezano z elektriko, se mi je zdela ta smer najzanimivejça. In zdaj, ko se pribli§ujem koncu svojega çtudija in obsega le-ta tudi Ÿedalje veŸ praktiŸnega dela, z veseljem spoznavam, da to tudi v resnici je.

Ob rednem çtudiju se ukvarjam tudi s petjem (Ÿlan okteta in dveh zborov), na filozofski fakulteti pa §e tretje leto obiskujem lektorat mad§arskega jezika; dosegel sem stopnjo pasivnega znanja mad§arçŸine, prizadevam pa si za aktivno znanje. Obvladam tudi nemçŸino in angleçŸino.

V çtudijskih letih sem se priuŸil dela z raŸunalnikom v okoljih Windows (Word, Excel, PowerPoint, CorelDraw, Qpro ter s svetovnim omre§jem internet in programi, ki to omre§je spremljajo) in DOS (Wordstar, QBasic) ter spoznal dve zelo moŸnih simulacijskih orodij: programska jezika Simcos in Simulink ter matematiŸno pomagalo Matlab. Za programiranje uporabljam programski jezik Pascal.

Trenutno se v okviru seminarjev ukvarjam z opazovanjem Ÿloveçkega telesa skozi oŸi elektrotehnika.

Pri predmetu merjenja v biologiji in tehnologiji sem opisal magnetne nevihte v zemeljski atmosferi, njihovo zaznavanje in merjenje ter posredno vplive na Ÿlovekovo poŸutje. Seminarska naloga je bila ocenjena z najboljço oceno. Posredno se meritve uporabljajo tudi za merjenja elektromagnetnih vplivov v Ÿlovekovem okolju, ki jih povzroŸajo naprave, kot so mikrovalovna peŸica, daljnovodi, transformatorji, delovni stroji idr. Ob vstopu v Evropsko skupnost je to zaradi strogih evropskih standardov zelo pomembno podroŸje raziskav, ki bo pomembno vplivalo na naŸin graditve stavb, strojev in drugih elektriŸnih pomagal na naçih tleh v prihodnjih nekaj letih. Znanje na tem podroŸju bo odprlo, neznanje pa zaprlo pot v Evropo marsikateremu dobremu slovenskemu izdelku. Pri predmetu biomehanika se ukvarjam z vstajanjem in stojo. Raziskave so pomembne za lajçanje stoje pri paraplegikih ali drugaŸe onemogoŸenih ljudeh s pomoŸjo elektro-stimulacije. Tako sem se seznanil z uporabo funkcionalne elektrostimulacije (FES-a) na razliŸnih delih Ÿloveçkega telesa, merjenjem elektriŸnih signalov, ki jih oddaja Ÿloveçko telo, itn. Seznanil sem se tudi z veŸino naprav, ki se uporabljajo v bolniçnicah in doma ter obdr§ijo marsikaterega bolnika pri §ivljenju (srŸni spodbujevalnik, respirator, defibrilator).

Spoznal sem tudi raŸunalniçko diagnostiko in merjenja v medicini ter se seznanil z merilnimi aparati, kot so EKG, EMG, EEG, ultrazvok, CT in NMR.

Upam, da bom glede na dru§inske razmere lahko svoje znanje prodal v okolici Ormo§a, Ptuja, Ljutomera ali Murske Sobote. Ker je to predvsem kmetijsko obmoŸje, bi rad svoje znanje in prihodnje delo povezal tudi s kmetijstvom in predelavo hrane. Verjamem, da mi bo zaradi obse§nosti pridobljenega znanja to uspelo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96274y.htm