* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Ivan Škrlec

2276 KOG, Kog 44
Telefon: (062) 717 048
E-mail: ivan.skrlec@kiss.muzej.si

Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani, kibernetika v medicini (avtomatika)

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem v razvoju ali prodaji medicinskih aparatov, njihovem popravilu in vzdrževanju, meritvah v biologiji (EM polja).
Na Kogu v ormoški občini, kjer imam stalno prebivališče, sem obiskoval prva štiri leta osnovne šole. Z odličnim uspehom sem jo dokončal v Miklavžu pri Ormožu. Po osnovni šoli sem se vpisal na Srednješolski center tehniško-pedagoške usmeritve v Murski Soboti, na smer naravoslovno-matematična dejavnost.

Med šolanjem v osnovni in srednji šoli sem se udeleževal številnih tekmovanj, kot so tekmovanje za Vegovo priznanje, kemijska tekmovanja, pošiljal sem prispevke na različne natečaje itn. Srednjo šolo sem končal s prav dobrim uspehom.

Leto dni sem preživel v tedanji JLA, nato sem se vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, smer fizika. Ker je bila ta odločitev premalo premišljena, sem se naslednje leto prepisal na elektrotehniško smer Fakultete za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani. Ob prepisu so mi bili priznali nekatere izpite s prejšnje fakultete, vendar ne dovolj za vpis v drugi letnik na novi fakulteti. Tako sem se moral na elektrotehniki znova vpisati v prvi letnik. Izbral sem smer avtomatika in nadalje kibernetika v medicini. Ker me v življenju obkrožajo ljudje, ki se ukvarjajo z medicino, samega pa me zanima poleg medicine in biologije tudi vse, kar je povezano z elektriko, se mi je zdela ta smer najzanimivejša. In zdaj, ko se približujem koncu svojega študija in obsega le-ta tudi čedalje več praktičnega dela, z veseljem spoznavam, da to tudi v resnici je.

Ob rednem študiju se ukvarjam tudi s petjem (član okteta in dveh zborov), na filozofski fakulteti pa že tretje leto obiskujem lektorat madžarskega jezika; dosegel sem stopnjo pasivnega znanja madžarščine, prizadevam pa si za aktivno znanje. Obvladam tudi nemščino in angleščino.

V študijskih letih sem se priučil dela z računalnikom v okoljih Windows (Word, Excel, PowerPoint, CorelDraw, Qpro ter s svetovnim omrežjem internet in programi, ki to omrežje spremljajo) in DOS (Wordstar, QBasic) ter spoznal dve zelo močnih simulacijskih orodij: programska jezika Simcos in Simulink ter matematično pomagalo Matlab. Za programiranje uporabljam programski jezik Pascal.

Trenutno se v okviru seminarjev ukvarjam z opazovanjem človeškega telesa skozi oči elektrotehnika.

Pri predmetu merjenja v biologiji in tehnologiji sem opisal magnetne nevihte v zemeljski atmosferi, njihovo zaznavanje in merjenje ter posredno vplive na človekovo počutje. Seminarska naloga je bila ocenjena z najboljšo oceno. Posredno se meritve uporabljajo tudi za merjenja elektromagnetnih vplivov v človekovem okolju, ki jih povzročajo naprave, kot so mikrovalovna pečica, daljnovodi, transformatorji, delovni stroji idr. Ob vstopu v Evropsko skupnost je to zaradi strogih evropskih standardov zelo pomembno področje raziskav, ki bo pomembno vplivalo na način graditve stavb, strojev in drugih električnih pomagal na naših tleh v prihodnjih nekaj letih. Znanje na tem področju bo odprlo, neznanje pa zaprlo pot v Evropo marsikateremu dobremu slovenskemu izdelku. Pri predmetu biomehanika se ukvarjam z vstajanjem in stojo. Raziskave so pomembne za lajšanje stoje pri paraplegikih ali drugače onemogočenih ljudeh s pomočjo elektro-stimulacije. Tako sem se seznanil z uporabo funkcionalne elektrostimulacije (FES-a) na različnih delih človeškega telesa, merjenjem električnih signalov, ki jih oddaja človeško telo, itn. Seznanil sem se tudi z večino naprav, ki se uporabljajo v bolnišnicah in doma ter obdržijo marsikaterega bolnika pri življenju (srčni spodbujevalnik, respirator, defibrilator).

Spoznal sem tudi računalniško diagnostiko in merjenja v medicini ter se seznanil z merilnimi aparati, kot so EKG, EMG, EEG, ultrazvok, CT in NMR.

Upam, da bom glede na družinske razmere lahko svoje znanje prodal v okolici Ormoža, Ptuja, Ljutomera ali Murske Sobote. Ker je to predvsem kmetijsko območje, bi rad svoje znanje in prihodnje delo povezal tudi s kmetijstvom in predelavo hrane. Verjamem, da mi bo zaradi obsežnosti pridobljenega znanja to uspelo.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96274y.htm