* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Borut Horvat

2000 MARIBOR, Krajn~i~eva 5
Telefon: (062) 221 198
E-mail: borut.horvat@kiss.muzej.si

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, konstrukterstvo in gradnja strojev-finomehanika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem v letalstvu (pilot), strojni{tvu (finomehanika, optika, konstrukterstvo).
Obiskoval sem Osnovno {olo Bojana Ilicha v Mariboru in vse razrede kon~al z odli~nim uspehom. Redno sem se udele`eval tudi tekmovanj iz znanja matematike (zlato Vegovo priznanje v osmem razredu), fizike (tretje mesto na republi{kem tekmovanju v osmem razredu) in kemije, ob~asno pa tudi tekmovanj mladih tehnikov (udele`ba na republi{kih sre~anjih v ~etrtem in osmem razredu) in ra~unalnikarjev. Osnovna {ola me je predlagala za dodelitev Zoisove {tipendije, to sem za~el prejemati po vpisu na tedanjo Srednjo naravoslovno {olo, zdaj Drugo gimnazijo v Mariboru. Tudi v srednji {oli sem se udele`eval tekmovanj iz naravoslovnih predmetov, in na republi{kem tekmovanju iz kemije v prvem letniku dosegel ~etrto mesto, obenem pa sem izdelal tudi raziskovalno nalogo iz kemije in ekologije o postopkih ~i{~enja odplak v Mariborski livarni pod mentorstvom in`. Lenke Vinder. Naloga je bila nagrajena s prvim mestom v Mariboru in predstavljena tudi na republi{kem sre~anju mladih raziskovalcev. Z dose`enim devetim mestom na tekmovanju iz fizike pa sem se udele`il tudi Poletne {ole fizike v Ljubljani, in tam {e dodatno spopolnil svoje znanje na podro~jih , ki so me {e posebno zanimala. Med {olanjem sem se za~el ukvarjati tudi z ra~unalni{tvom in optiko, nato pa sem v ~etrtem letniku izdelal pod mentorstvom prof. Igorja Dregari~a in asistenta Ladislava Horvata {e raziskovalno nalogo z naslovom Laserski termometer; z njo smo se na republi{kem sre~anju mladih raziskovalcev uvrstili na prvo mesto. V ~etrtem letniku sem se udele`il tudi tekmovanja iz fizike ter v skupini optike dosegel prvo mesto. Srednjo {olo sem ves ~as kon~eval z odli~nim uspehom, in to mi je omogo~alo, da sem lahko precej ~asa namenil {portnim dejavnostim, saj sem se ukvarjal z jadralnim letenjem in s potapljanjem. Zaradi zanimanja za letalsko tehniko sem se vpisal na Fakulteto za strojni{tvo v Ljubljani in diplomiral na vi{je{olskem {tudiju letalstva s povpre~no oceno 9,3, iz letalskih predmetov pa sem imel oceno 9,7. Diplomsko nalogo sem izdelal pod mentorstvom dr. Dominika Gregla, v njej sem samostojno izdelal izra~un visokosposobnega enosede`nega motornega letala. Po opravljenih diferencialnih izpitih sem se vpisal na visoko{olski {tudij konstrukterstva in gradnje strojev, kjer pravkar kon~ujem ~etrti letnik v skupini finomehanike. V ~asu {tudija sem v letalski {oli Adrie Airways preletel 130 ur na {portnih letalih po programu za poklicnega pilota, opravil pa sem tudi izpit za {portnega pilota.

Poleg strokovnega znanja, ki sem ga dobil in spopolnil med {tudijem strojni{tva, sem se nau~il tudi uporabe sodobne programske opreme v okoljih DOS, Windows in Unix.

Govorno in pisno obvladam angle{ki in nem{ki jezik, v obeh pa sem se dodatno spopolnil tudi na strokovnem podro~ju strojni{tva in letalske tehnologije.

Po kon~anem {tudiju se `elim zaposliti v okolju, kjer bom lahko {e dodatno poglobil in uporabil svoje znanje letalstva in tehnologije, zelo rad pa sprejemam izzive, ki zahtevajo celega ~loveka. Ker je na tem strokovnem podro~ju v Mariboru in okolici malo mo`nosti za zaposlitev, sem pripravljen delati tudi drugje po Sloveniji ali v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96273y.htm