* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Borut Horvat

2000 MARIBOR, KrajnŸiŸeva 5
Telefon: (062) 221 198
E-mail: borut.horvat@kiss.muzej.si

Fakulteta za strojniçtvo v Ljubljani, konstrukterstvo in gradnja strojev-finomehanika

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1997. Delati si §elim predvsem v letalstvu (pilot), strojniçtvu (finomehanika, optika, konstrukterstvo).
Obiskoval sem Osnovno çolo Bojana Ilicha v Mariboru in vse razrede konŸal z odliŸnim uspehom. Redno sem se udele§eval tudi tekmovanj iz znanja matematike (zlato Vegovo priznanje v osmem razredu), fizike (tretje mesto na republiçkem tekmovanju v osmem razredu) in kemije, obŸasno pa tudi tekmovanj mladih tehnikov (udele§ba na republiçkih sreŸanjih v Ÿetrtem in osmem razredu) in raŸunalnikarjev. Osnovna çola me je predlagala za dodelitev Zoisove çtipendije, to sem zaŸel prejemati po vpisu na tedanjo Srednjo naravoslovno çolo, zdaj Drugo gimnazijo v Mariboru. Tudi v srednji çoli sem se udele§eval tekmovanj iz naravoslovnih predmetov, in na republiçkem tekmovanju iz kemije v prvem letniku dosegel Ÿetrto mesto, obenem pa sem izdelal tudi raziskovalno nalogo iz kemije in ekologije o postopkih ŸiçŸenja odplak v Mariborski livarni pod mentorstvom in§. Lenke Vinder. Naloga je bila nagrajena s prvim mestom v Mariboru in predstavljena tudi na republiçkem sreŸanju mladih raziskovalcev. Z dose§enim devetim mestom na tekmovanju iz fizike pa sem se udele§il tudi Poletne çole fizike v Ljubljani, in tam çe dodatno spopolnil svoje znanje na podroŸjih , ki so me çe posebno zanimala. Med çolanjem sem se zaŸel ukvarjati tudi z raŸunalniçtvom in optiko, nato pa sem v Ÿetrtem letniku izdelal pod mentorstvom prof. Igorja DregariŸa in asistenta Ladislava Horvata çe raziskovalno nalogo z naslovom Laserski termometer; z njo smo se na republiçkem sreŸanju mladih raziskovalcev uvrstili na prvo mesto. V Ÿetrtem letniku sem se udele§il tudi tekmovanja iz fizike ter v skupini optike dosegel prvo mesto. Srednjo çolo sem ves Ÿas konŸeval z odliŸnim uspehom, in to mi je omogoŸalo, da sem lahko precej Ÿasa namenil çportnim dejavnostim, saj sem se ukvarjal z jadralnim letenjem in s potapljanjem. Zaradi zanimanja za letalsko tehniko sem se vpisal na Fakulteto za strojniçtvo v Ljubljani in diplomiral na viçjeçolskem çtudiju letalstva s povpreŸno oceno 9,3, iz letalskih predmetov pa sem imel oceno 9,7. Diplomsko nalogo sem izdelal pod mentorstvom dr. Dominika Gregla, v njej sem samostojno izdelal izraŸun visokosposobnega enosede§nega motornega letala. Po opravljenih diferencialnih izpitih sem se vpisal na visokoçolski çtudij konstrukterstva in gradnje strojev, kjer pravkar konŸujem Ÿetrti letnik v skupini finomehanike. V Ÿasu çtudija sem v letalski çoli Adrie Airways preletel 130 ur na çportnih letalih po programu za poklicnega pilota, opravil pa sem tudi izpit za çportnega pilota.

Poleg strokovnega znanja, ki sem ga dobil in spopolnil med çtudijem strojniçtva, sem se nauŸil tudi uporabe sodobne programske opreme v okoljih DOS, Windows in Unix.

Govorno in pisno obvladam angleçki in nemçki jezik, v obeh pa sem se dodatno spopolnil tudi na strokovnem podroŸju strojniçtva in letalske tehnologije.

Po konŸanem çtudiju se §elim zaposliti v okolju, kjer bom lahko çe dodatno poglobil in uporabil svoje znanje letalstva in tehnologije, zelo rad pa sprejemam izzive, ki zahtevajo celega Ÿloveka. Ker je na tem strokovnem podroŸju v Mariboru in okolici malo mo§nosti za zaposlitev, sem pripravljen delati tudi drugje po Sloveniji ali v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96273y.htm