* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Borut Horvat

2000 MARIBOR, Krajnčičeva 5
Telefon: (062) 221 198
E-mail: borut.horvat@kiss.muzej.si

Fakulteta za strojništvo v Ljubljani, konstrukterstvo in gradnja strojev-finomehanika

Študij bom predvidoma končal junija 1997. Delati si želim predvsem v letalstvu (pilot), strojništvu (finomehanika, optika, konstrukterstvo).
Obiskoval sem Osnovno šolo Bojana Ilicha v Mariboru in vse razrede končal z odličnim uspehom. Redno sem se udeleževal tudi tekmovanj iz znanja matematike (zlato Vegovo priznanje v osmem razredu), fizike (tretje mesto na republiškem tekmovanju v osmem razredu) in kemije, občasno pa tudi tekmovanj mladih tehnikov (udeležba na republiških srečanjih v četrtem in osmem razredu) in računalnikarjev. Osnovna šola me je predlagala za dodelitev Zoisove štipendije, to sem začel prejemati po vpisu na tedanjo Srednjo naravoslovno šolo, zdaj Drugo gimnazijo v Mariboru. Tudi v srednji šoli sem se udeleževal tekmovanj iz naravoslovnih predmetov, in na republiškem tekmovanju iz kemije v prvem letniku dosegel četrto mesto, obenem pa sem izdelal tudi raziskovalno nalogo iz kemije in ekologije o postopkih čiščenja odplak v Mariborski livarni pod mentorstvom inž. Lenke Vinder. Naloga je bila nagrajena s prvim mestom v Mariboru in predstavljena tudi na republiškem srečanju mladih raziskovalcev. Z doseženim devetim mestom na tekmovanju iz fizike pa sem se udeležil tudi Poletne šole fizike v Ljubljani, in tam še dodatno spopolnil svoje znanje na področjih , ki so me še posebno zanimala. Med šolanjem sem se začel ukvarjati tudi z računalništvom in optiko, nato pa sem v četrtem letniku izdelal pod mentorstvom prof. Igorja Dregariča in asistenta Ladislava Horvata še raziskovalno nalogo z naslovom Laserski termometer; z njo smo se na republiškem srečanju mladih raziskovalcev uvrstili na prvo mesto. V četrtem letniku sem se udeležil tudi tekmovanja iz fizike ter v skupini optike dosegel prvo mesto. Srednjo šolo sem ves čas končeval z odličnim uspehom, in to mi je omogočalo, da sem lahko precej časa namenil športnim dejavnostim, saj sem se ukvarjal z jadralnim letenjem in s potapljanjem. Zaradi zanimanja za letalsko tehniko sem se vpisal na Fakulteto za strojništvo v Ljubljani in diplomiral na višješolskem študiju letalstva s povprečno oceno 9,3, iz letalskih predmetov pa sem imel oceno 9,7. Diplomsko nalogo sem izdelal pod mentorstvom dr. Dominika Gregla, v njej sem samostojno izdelal izračun visokosposobnega enosedežnega motornega letala. Po opravljenih diferencialnih izpitih sem se vpisal na visokošolski študij konstrukterstva in gradnje strojev, kjer pravkar končujem četrti letnik v skupini finomehanike. V času študija sem v letalski šoli Adrie Airways preletel 130 ur na športnih letalih po programu za poklicnega pilota, opravil pa sem tudi izpit za športnega pilota.

Poleg strokovnega znanja, ki sem ga dobil in spopolnil med študijem strojništva, sem se naučil tudi uporabe sodobne programske opreme v okoljih DOS, Windows in Unix.

Govorno in pisno obvladam angleški in nemški jezik, v obeh pa sem se dodatno spopolnil tudi na strokovnem področju strojništva in letalske tehnologije.

Po končanem študiju se želim zaposliti v okolju, kjer bom lahko še dodatno poglobil in uporabil svoje znanje letalstva in tehnologije, zelo rad pa sprejemam izzive, ki zahtevajo celega človeka. Ker je na tem strokovnem področju v Mariboru in okolici malo možnosti za zaposlitev, sem pripravljen delati tudi drugje po Sloveniji ali v tujini.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96273y.htm