* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Barbara Bab{ek

2319 POLJ^ANE, Dravinjska cesta 23
Telefon: (062) 825 697

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju klini~ne ali pedago{ke psihologije - delo z razvojno motenimi otroki.
Osnovno {olo, ki sem jo obiskovala v Polj~anah, sem kon~ala z odli~nim uspehom. [olanje sem nadaljevala na Prvi gimnaziji v Mariboru, vpisala sem se na dru`boslovno-kulturni program, jezikovno smer. Med {olanjem sem si na tem programu pridobila znanje angle{kega, francoskega in nem{kega jezika, in tega sem kasneje {e individualno spopolnjevala. Tukaj sem tudi pridobila prve osnove dela z ra~unalnikom v okolju DOS, kasneje, med {tudijem, pa {e nekaj osnov pri delu v okolju Windows. Tudi srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom. Vpisala sem se na filozofsko fakulteto v Ljubljani, in uspe{no opravila sprejemne izpite za {tudij psihologije, ki me je privla~il `e v srednji {oli.

Med obveznim {tudijskim programom sem si pridobivala nekatere temeljne izku{nje, predvsem pri delu z otroki, saj smo ve~ino prakti~nih vaj imeli v vrtcih in {olah. Obvezno enomese~no {tudijsko prakso sem opravljala na dispanzerju za psihohigieno v Zdravstvenem domu dr. A. Drolca v Mariboru, pod mentorstvom mag. J. Bohaka. Tukaj sem se nekoliko seznanila tudi z delom z odraslimi.

Med {tudijem me je ~edalje bolj privla~ilo delo z otroki, posebno z razvojno motenimi. Nekaj tega dela sem spoznala `e med prakso v srednji {oli, saj sem jo opravljala v razvojnem oddelku vrtca B. Pe~arja v Mariboru. Tako sem med {tudijem v okviru obveznih seminarjev pripravila teme: [olanje du{evno prizadetih otrok, Spolna zloraba otrok, Psihologija telesno prizadetih in Hiperkineti~ni otroci. Na teh seminarjih sem poglabljala znanje s tega podro~ja. Ves ~as sem bila tudi v neposrednem stiku z mentalno retardiranimi otroki in njihovimi star{i, s katerimi se redno sre~ujemo v skupini Vera in lu~, v njej sodelujem `e peto leto. V okviru tega gibanja sem se udele`ila tudi letovanj z dru`inami, ki imajo prizadete otroke, in tako dobro spoznala delo tako z du{evno prizadetimi kot tudi z njihovimi star{i. To je gibanje, ki sku{a na svojih sre~anjih du{evno prizadetim otrokom dati temeljno znanje kr{~anske vere, hkrati pa ponuditi tudi oporo star{em, ki s pomo~jo voditelja skupine menjavajo izku{nje in z medsebojno pomo~jo i{~ejo re{itve za svoje te`ave. Zdaj `e tretje leto delam s skupino star{ev, in si tako pridobivam dodatne izku{nje s tega podro~ja.

Po kon~anem {tudiju bi `elela delati predvsem z otroki, pri tem dajem prednost delu z razvojno motenimi. Pripravljena sem se tudi dodatno usposabljati za bolj{e opravljanje dela.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96268y.htm