* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Barbara Babçek

2319 POLJ¬ANE, Dravinjska cesta 23
Telefon: (062) 825 697

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju kliniŸne ali pedagoçke psihologije - delo z razvojno motenimi otroki.
Osnovno çolo, ki sem jo obiskovala v PoljŸanah, sem konŸala z odliŸnim uspehom. æolanje sem nadaljevala na Prvi gimnaziji v Mariboru, vpisala sem se na dru§boslovno-kulturni program, jezikovno smer. Med çolanjem sem si na tem programu pridobila znanje angleçkega, francoskega in nemçkega jezika, in tega sem kasneje çe individualno spopolnjevala. Tukaj sem tudi pridobila prve osnove dela z raŸunalnikom v okolju DOS, kasneje, med çtudijem, pa çe nekaj osnov pri delu v okolju Windows. Tudi srednjo çolo sem konŸala z odliŸnim uspehom. Vpisala sem se na filozofsko fakulteto v Ljubljani, in uspeçno opravila sprejemne izpite za çtudij psihologije, ki me je privlaŸil §e v srednji çoli.

Med obveznim çtudijskim programom sem si pridobivala nekatere temeljne izkuçnje, predvsem pri delu z otroki, saj smo veŸino praktiŸnih vaj imeli v vrtcih in çolah. Obvezno enomeseŸno çtudijsko prakso sem opravljala na dispanzerju za psihohigieno v Zdravstvenem domu dr. A. Drolca v Mariboru, pod mentorstvom mag. J. Bohaka. Tukaj sem se nekoliko seznanila tudi z delom z odraslimi.

Med çtudijem me je Ÿedalje bolj privlaŸilo delo z otroki, posebno z razvojno motenimi. Nekaj tega dela sem spoznala §e med prakso v srednji çoli, saj sem jo opravljala v razvojnem oddelku vrtca B. PeŸarja v Mariboru. Tako sem med çtudijem v okviru obveznih seminarjev pripravila teme: æolanje duçevno prizadetih otrok, Spolna zloraba otrok, Psihologija telesno prizadetih in HiperkinetiŸni otroci. Na teh seminarjih sem poglabljala znanje s tega podroŸja. Ves Ÿas sem bila tudi v neposrednem stiku z mentalno retardiranimi otroki in njihovimi starçi, s katerimi se redno sreŸujemo v skupini Vera in luŸ, v njej sodelujem §e peto leto. V okviru tega gibanja sem se udele§ila tudi letovanj z dru§inami, ki imajo prizadete otroke, in tako dobro spoznala delo tako z duçevno prizadetimi kot tudi z njihovimi starçi. To je gibanje, ki skuça na svojih sreŸanjih duçevno prizadetim otrokom dati temeljno znanje krçŸanske vere, hkrati pa ponuditi tudi oporo starçem, ki s pomoŸjo voditelja skupine menjavajo izkuçnje in z medsebojno pomoŸjo içŸejo reçitve za svoje te§ave. Zdaj §e tretje leto delam s skupino starçev, in si tako pridobivam dodatne izkuçnje s tega podroŸja.

Po konŸanem çtudiju bi §elela delati predvsem z otroki, pri tem dajem prednost delu z razvojno motenimi. Pripravljena sem se tudi dodatno usposabljati za boljçe opravljanje dela.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96268y.htm