* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Filip Kokalj

2341 LIMBU[, Bezjakova 47
Telefon: (062) 631 373

Fakulteta za strojni{tvo v Mariboru, energetika

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem v povezavi z motorji z notranjim zgorevanjem, motornimi vozili.
Osnovno {olo sem obiskoval v Mariboru in jo vseskozi kon~eval z odli~nim uspehom. Med osnovno{olskim {olanjem sem sodeloval na ve~ tekmovanjih in prejel {tevilna bronasta in srebrno Vegovo priznanje (matematika), pohvalo na obmo~nem tekmovanju osnovno{olcev iz fizike ter ve~ priznanj za sodelovanje na ob~inskih tekmovanjih Vesele {ole.

Osnovno{olski uspehi so mi omogo~ili nadaljevanje {olanja na Srednji naravoslovni {oli Milo{a Zidan{ka v Mariboru. Srednjo {olo sem opravljal s prav dobrim uspehom, in tak je bil tudi uspeh pri zaklju~nem izpitu, pri matematiki in fiziki pa sem dobil odli~no oceno. Ti dose`ki so mi dali ustrezno podlago za prihajajo~e visoko{olske izzive. Leta 1992 sem se brez omahovanja vpisal na Tehni{ko fakulteto (zdaj Strojna fakulteta) v Mariboru, smer strojni{tvo.

Kljub prevladujo~i usmerjenosti v tehni~ne znanosti pa sem ves ~as namenjal izjemno pozornost u~enju tujih jezikov. Sad obse`nega izobra`evanja doma in v tujini na podro~ju tujega jezika - med drugim sem se {olal na Delavski univerzi v Mariboru (nem{~ina) in na UniversitŸ Lumiére Lyon (franco{~ina) - je aktivno znanje angle{~ine, nem{~ine in hrva{~ine ter pasivno znanje franco{~ine.

Pri svoji akademski rasti sem uvr{~al ves ~as na prvo mesto {tudijski napredek na zdaj{nji Strojni fakulteti v Mariboru; obveznosti opravljam redno vse od vpisa. Trenutno sem v ~etrtem letniku; skupna povpre~na ocena dozdaj{njega {olanja je 8, 33; povre~na ocena tretjega in ~etrtega letnika pa je 8,77.

Prevladujo~i del svojega prostega ~asa sem namenjal {portu, predvsem smu~anju; po koncu tekmovalnih izzivov pri smu~arskem klubu Branik Maribor sem treniral doma~e in tuje smu~arje; sprva sem bil vaditelj, od leta 1991 pa u~itelj. Plod mojega dolgoletnega sodelovanja na podro~ju smu~arskega {porta je tudi naziv mednarodni u~itelj smu~anja, ki mi ga je podelila Smu~arska zveza Slovenije v sodelovanju z International Ski Instructor Association leta 1994. Sodelovanje v smu~arskih dejavnostih mi je omogo~ilo tudi {tevilna potovanja po evropskih de`elah; veliko pa sem potoval po svetu tudi zasebno.

Doslej {e nisem bil v rednem delovnem razmerju, vendar so moje vsestranske delovne izku{nje `e precej bogate. Moje ob{irno poznavanje ra~unalni{kih aplikacij - okolja DOS, Windows 95, MS Office, MS Publisher, Ventura Professional, Quattro Pro idr. mi `e ve~ let omogo~a ob~asno sodelovanje z zasebno zalo`ni{ko hi{o Debora v Ljubljani. Tovrstno delo ustvarjalno dopolnjuje moja poklicna zanimanja in mi obenem omogo~a spoznavati tudi dinamiko dela z ljudmi.

[tudij nameravam kon~ati poleti 1997. Prepri~an sem, da bom pridobljeno izobrazbo in omenjeno specialno znanje lahko koristno zdru`il z delom, za katero si `elim, da bi bilo karseda ustvarjalno in dinami~no. Pri tem se zavedam, da si bom tudi po tem, ko bom zaposlen moral {iriti in poglabljati znanje. Tako je eden izmed mojih dolgoro~nih ciljev tudi podiplomski {tudij, ~e bo le mogo~e na podro~ju, ki doslej ni bilo moja specialnost.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96265y.htm