* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Diana Novak

2000 MARIBOR, Kalohova 34
Telefon: (062) 104 031

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1996. Delati si `elim predvsem v mednarodni menjavi, ra~unovodstvu.
Osnovno {olo sem obiskovala v Mariboru in jo kon~ala z odli~nim uspehom. V tem ~asu sem se udele`ila tudi ve~ tekmovanj ter se uvrstila na republi{ko tekmovanje iz kemije in v okviru kro`ka OZN. [olanje sem nadaljevala na Srednji {oli elektrotehni{ke in ra~unalni{ke usmeritve v Mariboru, smer ra~unalni{tvo, in jo prav tako v vseh {tirih letnikih opravila z odli~nim uspehom; tako sem si pridobila poklic ra~unalni{ka tehnica za programsko opremo. Po za~etnem omahovanju med {tudijem jezikov na Filozofski fakulteti in Ekonomsko-poslovno fakulteto sem se kon~no le odlo~ila za drugo in se po drugem letniku vpisala na smer mednarodna menjava. ^etrti letnik fakultete sem opravila na ekonomski univerzi na Dunaju v okviru posebnega mednarodnega programa JOSZEF (slovenski prevod kratice se glasi: Mladi {tudenti iz Srednje in Vzhodne Evrope kot prihodnje uspe{ne vodilne sile). Dvosemestrskega programa, ki so ga financirali avstrijsko ministrstvo za {olstvo in nekatera avstrijska podjetja, smo se udele`ili {tudenti iz Avstrije, Mad`arske, ^e{ke, Slova{ke, Ukrajine in Slovenije. To je bila za vse nas velika prilo`nost, da smo se spoznali, izmenjali izku{nje ter se okvirno seznanili tudi s kulturnimi, socialnimi in gospodarskimi razmerami v na{ih dr`avah. To leto je bilo zame tudi velika strokovna obogatitev, saj sem poleg novega znanja iz ekonomije dobila vpogled v druga~ne metode dela na univerzi. @e pred tem pa sem se udele`ila tudi mednarodne poletne univerze Alpe-Jadran v Portoro`u, v kateri so sodelovale obe slovenski univerzi, univerza na Dunaju in univerza v Trstu. Tukaj sem sodelovala na seminarju s podro~ja mednarodnih ekonomskih odnosov.

Pri tem izobra`evanju, pa tudi na te~aju v Marburgu v Nem~iji sem zelo spopolnila tudi znanje nem{kega jezika, ki se ga u~im `e od osnovne {ole. V srednji {oli sem temu dodala {e angle{~ino in dosegla drugo mesto na republi{kem tekmovanju iz angle{~ine kot drugega tujega jezika. Ker redno izobra`evanje ni izpolnilo mojih pri~akovanj na podro~ju jezikov, sem se izobra`evala predvsem na svojo pobudo. Tako sem na Andrago{kem zavodu v Mariboru kon~ala {tiri te~aje italijan{~ine, zanimata pa me {e franco{~ina in {pan{~ina.

Med {tudijem sem delala z ra~unalnikom, predvsem v okolju Windows, v srednji {oli pa sem se nau~ila programiranja s programskimi jeziki Pascal, Fortran, Cobol, Prolog.

V prostem ~asu se veliko ukvarjam s {portom, rada pa tudi potujem in berem. Zlasti me zanima berivo iz psihologije.

Delo v podjetju sem spoznala med prakti~nim delom, deloma prostovoljno, deloma pa v okviru obvezne poletne in redne {olske prakse v podjetju TAM Maribor, ki jo bilo med srednjim {olanjem moj {tipenditor. Zadnjo enomese~no prakso sem opravljala pri avstrijski banki Creditanstalt Bankverein na Dunaju kot del izobra`evanja v tujini in se tako okvirno seznanila s poslovanjem v ban~ni{tvu.

V tem letu bom absolvirala z diplomskim delom s podro~ja ra~unovodstva, ki ga pripravljam pod mentorstvom prof. dr. Majde Kokotec Novak.

V prihodnosti se nameravam {e naprej izobra`evati, bodisi s podiplomskim {tudijem bodisi s {tudijem ob delu. Zaposlila bi se rada v podjetju z dinami~nimi in motiviranimi sodelavci, kjer bom lahko v spodbudnem okolju - doma ali v tujini - vsestransko razvijala svoje zmo`nosti in svojo osebnost, se dalje izobra`evala ter tako pripomogla k skupnemu uspehu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96262y.htm