* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Diana Novak

2000 MARIBOR, Kalohova 34
Telefon: (062) 104 031

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1996. Delati si §elim predvsem v mednarodni menjavi, raŸunovodstvu.
Osnovno çolo sem obiskovala v Mariboru in jo konŸala z odliŸnim uspehom. V tem Ÿasu sem se udele§ila tudi veŸ tekmovanj ter se uvrstila na republiçko tekmovanje iz kemije in v okviru kro§ka OZN. æolanje sem nadaljevala na Srednji çoli elektrotehniçke in raŸunalniçke usmeritve v Mariboru, smer raŸunalniçtvo, in jo prav tako v vseh çtirih letnikih opravila z odliŸnim uspehom; tako sem si pridobila poklic raŸunalniçka tehnica za programsko opremo. Po zaŸetnem omahovanju med çtudijem jezikov na Filozofski fakulteti in Ekonomsko-poslovno fakulteto sem se konŸno le odloŸila za drugo in se po drugem letniku vpisala na smer mednarodna menjava. ¬etrti letnik fakultete sem opravila na ekonomski univerzi na Dunaju v okviru posebnega mednarodnega programa JOSZEF (slovenski prevod kratice se glasi: Mladi çtudenti iz Srednje in Vzhodne Evrope kot prihodnje uspeçne vodilne sile). Dvosemestrskega programa, ki so ga financirali avstrijsko ministrstvo za çolstvo in nekatera avstrijska podjetja, smo se udele§ili çtudenti iz Avstrije, Mad§arske, ¬eçke, Slovaçke, Ukrajine in Slovenije. To je bila za vse nas velika prilo§nost, da smo se spoznali, izmenjali izkuçnje ter se okvirno seznanili tudi s kulturnimi, socialnimi in gospodarskimi razmerami v naçih dr§avah. To leto je bilo zame tudi velika strokovna obogatitev, saj sem poleg novega znanja iz ekonomije dobila vpogled v drugaŸne metode dela na univerzi. ¦e pred tem pa sem se udele§ila tudi mednarodne poletne univerze Alpe-Jadran v Portoro§u, v kateri so sodelovale obe slovenski univerzi, univerza na Dunaju in univerza v Trstu. Tukaj sem sodelovala na seminarju s podroŸja mednarodnih ekonomskih odnosov.

Pri tem izobra§evanju, pa tudi na teŸaju v Marburgu v NemŸiji sem zelo spopolnila tudi znanje nemçkega jezika, ki se ga uŸim §e od osnovne çole. V srednji çoli sem temu dodala çe angleçŸino in dosegla drugo mesto na republiçkem tekmovanju iz angleçŸine kot drugega tujega jezika. Ker redno izobra§evanje ni izpolnilo mojih priŸakovanj na podroŸju jezikov, sem se izobra§evala predvsem na svojo pobudo. Tako sem na Andragoçkem zavodu v Mariboru konŸala çtiri teŸaje italijançŸine, zanimata pa me çe francoçŸina in çpançŸina.

Med çtudijem sem delala z raŸunalnikom, predvsem v okolju Windows, v srednji çoli pa sem se nauŸila programiranja s programskimi jeziki Pascal, Fortran, Cobol, Prolog.

V prostem Ÿasu se veliko ukvarjam s çportom, rada pa tudi potujem in berem. Zlasti me zanima berivo iz psihologije.

Delo v podjetju sem spoznala med praktiŸnim delom, deloma prostovoljno, deloma pa v okviru obvezne poletne in redne çolske prakse v podjetju TAM Maribor, ki jo bilo med srednjim çolanjem moj çtipenditor. Zadnjo enomeseŸno prakso sem opravljala pri avstrijski banki Creditanstalt Bankverein na Dunaju kot del izobra§evanja v tujini in se tako okvirno seznanila s poslovanjem v banŸniçtvu.

V tem letu bom absolvirala z diplomskim delom s podroŸja raŸunovodstva, ki ga pripravljam pod mentorstvom prof. dr. Majde Kokotec Novak.

V prihodnosti se nameravam çe naprej izobra§evati, bodisi s podiplomskim çtudijem bodisi s çtudijem ob delu. Zaposlila bi se rada v podjetju z dinamiŸnimi in motiviranimi sodelavci, kjer bom lahko v spodbudnem okolju - doma ali v tujini - vsestransko razvijala svoje zmo§nosti in svojo osebnost, se dalje izobra§evala ter tako pripomogla k skupnemu uspehu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96262y.htm