* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Diana Novak

2000 MARIBOR, Kalohova 34
Telefon: (062) 104 031

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

Študij bom predvidoma končala septembra 1996. Delati si želim predvsem v mednarodni menjavi, računovodstvu.
Osnovno šolo sem obiskovala v Mariboru in jo končala z odličnim uspehom. V tem času sem se udeležila tudi več tekmovanj ter se uvrstila na republiško tekmovanje iz kemije in v okviru krožka OZN. Šolanje sem nadaljevala na Srednji šoli elektrotehniške in računalniške usmeritve v Mariboru, smer računalništvo, in jo prav tako v vseh štirih letnikih opravila z odličnim uspehom; tako sem si pridobila poklic računalniška tehnica za programsko opremo. Po začetnem omahovanju med študijem jezikov na Filozofski fakulteti in Ekonomsko-poslovno fakulteto sem se končno le odločila za drugo in se po drugem letniku vpisala na smer mednarodna menjava. Četrti letnik fakultete sem opravila na ekonomski univerzi na Dunaju v okviru posebnega mednarodnega programa JOSZEF (slovenski prevod kratice se glasi: Mladi študenti iz Srednje in Vzhodne Evrope kot prihodnje uspešne vodilne sile). Dvosemestrskega programa, ki so ga financirali avstrijsko ministrstvo za šolstvo in nekatera avstrijska podjetja, smo se udeležili študenti iz Avstrije, Madžarske, Češke, Slovaške, Ukrajine in Slovenije. To je bila za vse nas velika priložnost, da smo se spoznali, izmenjali izkušnje ter se okvirno seznanili tudi s kulturnimi, socialnimi in gospodarskimi razmerami v naših državah. To leto je bilo zame tudi velika strokovna obogatitev, saj sem poleg novega znanja iz ekonomije dobila vpogled v drugačne metode dela na univerzi. Že pred tem pa sem se udeležila tudi mednarodne poletne univerze Alpe-Jadran v Portorožu, v kateri so sodelovale obe slovenski univerzi, univerza na Dunaju in univerza v Trstu. Tukaj sem sodelovala na seminarju s področja mednarodnih ekonomskih odnosov.

Pri tem izobraževanju, pa tudi na tečaju v Marburgu v Nemčiji sem zelo spopolnila tudi znanje nemškega jezika, ki se ga učim že od osnovne šole. V srednji šoli sem temu dodala še angleščino in dosegla drugo mesto na republiškem tekmovanju iz angleščine kot drugega tujega jezika. Ker redno izobraževanje ni izpolnilo mojih pričakovanj na področju jezikov, sem se izobraževala predvsem na svojo pobudo. Tako sem na Andragoškem zavodu v Mariboru končala štiri tečaje italijanščine, zanimata pa me še francoščina in španščina.

Med študijem sem delala z računalnikom, predvsem v okolju Windows, v srednji šoli pa sem se naučila programiranja s programskimi jeziki Pascal, Fortran, Cobol, Prolog.

V prostem času se veliko ukvarjam s športom, rada pa tudi potujem in berem. Zlasti me zanima berivo iz psihologije.

Delo v podjetju sem spoznala med praktičnim delom, deloma prostovoljno, deloma pa v okviru obvezne poletne in redne šolske prakse v podjetju TAM Maribor, ki jo bilo med srednjim šolanjem moj štipenditor. Zadnjo enomesečno prakso sem opravljala pri avstrijski banki Creditanstalt Bankverein na Dunaju kot del izobraževanja v tujini in se tako okvirno seznanila s poslovanjem v bančništvu.

V tem letu bom absolvirala z diplomskim delom s področja računovodstva, ki ga pripravljam pod mentorstvom prof. dr. Majde Kokotec Novak.

V prihodnosti se nameravam še naprej izobraževati, bodisi s podiplomskim študijem bodisi s študijem ob delu. Zaposlila bi se rada v podjetju z dinamičnimi in motiviranimi sodelavci, kjer bom lahko v spodbudnem okolju - doma ali v tujini - vsestransko razvijala svoje zmožnosti in svojo osebnost, se dalje izobraževala ter tako pripomogla k skupnemu uspehu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96262y.htm