* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Vladimir Makuc

2000 MARIBOR, Pari{ke komune 40b
Telefon: (062) 37 325

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mened`ment malih podjetij

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v mened`mentu, marketingu.
Osnovno {olo sem obiskoval v Mariboru in jo kon~al z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih. Na tekmovanjih iz matematike sem vsako leto od petega do osmega razreda prejel bronasto Vegovo priznanje, na tekmovanjih iz kemije pa sem se v sedmem razredu uvrstil na 21. mesto na republi{kem, v osmem pa na 15. mesto na obmo~nem. Po koncu osnovne {ole sem se vpisal na Drugo gimnazijo v Mariboru. Vse letnike in tudi zaklju~ne izpite sem opravil s prav dobrim uspehom. @e ob koncu osnovne {ole me je za~ela zanimati parapsihologija, v srednji {oli pa {e psihologija in filozofija, seveda ob matematiki, fiziki in ra~unalni{tvu, ki so bili moji najljub{i predmeti v osnovni {oli. Zaradi tega sem se kar nekaj ~asa odlo~al med naravoslovjem in dru`boslovjem. Nazadnje sem se odlo~il, da bom nadaljeval {tudij na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru. Sprva sem se `elel vpisati na smer organizacija, vendar zanjo ni bilo dovolj zanimanja. Na koncu drugega letnika sem se vpisal na smer mened`ment malih podjetij, ki je bila financirana iz programa Tempus JEP. [tudij na tej smeri je zelo zanimiv, saj {tudentje prebijemo dva dni na fakulteti (predavanja), dva dni pa v mentorskem podjetju. Vsa mentorska podjetja so mala, hitro rasto~a podjetja (do pribli`no 50 zaposlenih), in izbrana po posebnih merilih. Prakti~ni del {tudija sem opravljal v podjetju Energo consulting, d.o.o iz Maribora. Med {tudijem sem pri vsakem predmetu na smeri izdelal seminarsko nalogo in v njej obdelal prakti~ni problem, ki je obstajal v podjetju na danem podro~ju. Pri tem sem obdelal skoraj vsa podro~ja poslovanja, od marketinga, organizacije, financ in ra~unovodstva do informatike. Ob tem {tudiju sem spoznal povezavo med teorijo in prakso ter razmerja tako med vodstvenim osebjem kot med drugimi sodelavci. To je le {e obogatilo izku{nje, ki sem si jih nabral z delom med po~itnicami v srednji {oli in na fakulteti. Delal sem v proizvodnji v Henkel Zlatorogu, Tiskarni Prajnc, za Pivovarno La{ko sem po terenu zbiral naro~ila za monta`o reklamnih tabel in spremljal blago za {pedicijo,

V srednji {oli in na fakulteti sem se tudi nau~il in se {e u~im dela z ra~unalnikom v okoljih DOS in Windows (Word, Excel, Corel Draw).

Angle{~ine sem se u~il deset let, nem{~ine pa {tiri leta v srednji {oli. V petem razredu osnovne {ole sem obiskoval tudi za~etni te~aj italijan{~ine. Zelo rad bi si spopolnil znanje nem{kega in italijanskega jezika, kasneje pa bi se rad nau~il tudi franco{~ine.

Med prostim ~asom se ukvarjam predvsem s {portom, ki je del mojega `ivljenja `e od otro{tva. V osnovni {oli sem bil aktiven igralec rokometa, zdaj sem predsednik strokovnega sveta v klubu. Kar nekaj prostega ~asa prebijem tudi ob razmi{ljanju in branju knjig iz mened`menta, marketinga, filozofije, psihologije, pa tudi kak{na revija @ivljenje in tehnika se znajde vmes. @ivljenjsko pot si `elim nadaljevati na podro~ju mened`menta ali marketinga.

V `ivljenju si prizadevam predvsem za celosten razvoj svoje osebnosti ter za ljubezen in harmonijo med ljudmi.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96261y.htm