* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Vladimir Makuc

2000 MARIBOR, Pariçke komune 40b
Telefon: (062) 37 325

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mened§ment malih podjetij

ætudij bom predvidoma konŸal oktobra 1996. Delati si §elim predvsem v mened§mentu, marketingu.
Osnovno çolo sem obiskoval v Mariboru in jo konŸal z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodeloval na razliŸnih tekmovanjih. Na tekmovanjih iz matematike sem vsako leto od petega do osmega razreda prejel bronasto Vegovo priznanje, na tekmovanjih iz kemije pa sem se v sedmem razredu uvrstil na 21. mesto na republiçkem, v osmem pa na 15. mesto na obmoŸnem. Po koncu osnovne çole sem se vpisal na Drugo gimnazijo v Mariboru. Vse letnike in tudi zakljuŸne izpite sem opravil s prav dobrim uspehom. ¦e ob koncu osnovne çole me je zaŸela zanimati parapsihologija, v srednji çoli pa çe psihologija in filozofija, seveda ob matematiki, fiziki in raŸunalniçtvu, ki so bili moji najljubçi predmeti v osnovni çoli. Zaradi tega sem se kar nekaj Ÿasa odloŸal med naravoslovjem in dru§boslovjem. Nazadnje sem se odloŸil, da bom nadaljeval çtudij na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru. Sprva sem se §elel vpisati na smer organizacija, vendar zanjo ni bilo dovolj zanimanja. Na koncu drugega letnika sem se vpisal na smer mened§ment malih podjetij, ki je bila financirana iz programa Tempus JEP. ætudij na tej smeri je zelo zanimiv, saj çtudentje prebijemo dva dni na fakulteti (predavanja), dva dni pa v mentorskem podjetju. Vsa mentorska podjetja so mala, hitro rastoŸa podjetja (do pribli§no 50 zaposlenih), in izbrana po posebnih merilih. PraktiŸni del çtudija sem opravljal v podjetju Energo consulting, d.o.o iz Maribora. Med çtudijem sem pri vsakem predmetu na smeri izdelal seminarsko nalogo in v njej obdelal praktiŸni problem, ki je obstajal v podjetju na danem podroŸju. Pri tem sem obdelal skoraj vsa podroŸja poslovanja, od marketinga, organizacije, financ in raŸunovodstva do informatike. Ob tem çtudiju sem spoznal povezavo med teorijo in prakso ter razmerja tako med vodstvenim osebjem kot med drugimi sodelavci. To je le çe obogatilo izkuçnje, ki sem si jih nabral z delom med poŸitnicami v srednji çoli in na fakulteti. Delal sem v proizvodnji v Henkel Zlatorogu, Tiskarni Prajnc, za Pivovarno Laçko sem po terenu zbiral naroŸila za monta§o reklamnih tabel in spremljal blago za çpedicijo,

V srednji çoli in na fakulteti sem se tudi nauŸil in se çe uŸim dela z raŸunalnikom v okoljih DOS in Windows (Word, Excel, Corel Draw).

AngleçŸine sem se uŸil deset let, nemçŸine pa çtiri leta v srednji çoli. V petem razredu osnovne çole sem obiskoval tudi zaŸetni teŸaj italijançŸine. Zelo rad bi si spopolnil znanje nemçkega in italijanskega jezika, kasneje pa bi se rad nauŸil tudi francoçŸine.

Med prostim Ÿasom se ukvarjam predvsem s çportom, ki je del mojega §ivljenja §e od otroçtva. V osnovni çoli sem bil aktiven igralec rokometa, zdaj sem predsednik strokovnega sveta v klubu. Kar nekaj prostega Ÿasa prebijem tudi ob razmiçljanju in branju knjig iz mened§menta, marketinga, filozofije, psihologije, pa tudi kakçna revija ¦ivljenje in tehnika se znajde vmes. ¦ivljenjsko pot si §elim nadaljevati na podroŸju mened§menta ali marketinga.

V §ivljenju si prizadevam predvsem za celosten razvoj svoje osebnosti ter za ljubezen in harmonijo med ljudmi.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96261y.htm