* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Toma` Zorko

2000 MARIBOR, Kardeljeva 72
Telefon: (062) 31 822

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem v mednarodnih financah, podro~ju izvedenih finan~nih papirjev (terminski posli), marketingu v mednarodni menjavi, {pediciji, mednarodnem logisti~nem poslovanju.
Osnovno {olo sem obiskoval v Mariboru in jo kon~al s prav dobrim (prvih pet let z odli~nim) uspehom. Kljub veliki `elji in prizadevanju, da bi bil odli~en, mi je le-to uspelo komaj v Srednji `elezni{ki {oli v Mariboru. Osnovna {ola mi je dala delovne navade, smisel za raziskovanje in napredovanje. V osnovni {oli sem se udele`eval razli~nih tekmovanj; od tekmovanja v znanju matematike za Vegova priznanja (bronasta) pa do med{olskega tekmovanja v angle{~ini. Leta 1987 smo se s skupinsko nalogo z naslovom Svet okoli nas (ekologija) uvrstili na prvo mesto na takratnem republi{kem tekmovanju v Kranju, leto pozneje pa prav tako na prvo mesto na temo Afrika.

Srednjo `elezni{ko {olo v Mariboru sem vsa leta kon~eval z odli~nim uspehom, zmerom kot eden najbolj{ih v letniku. Tudi v srednje{olskih letih sem se udele`eval tekmovanj iz matematike, fizike, logike in slovenskega jezika. Znanje in zanimanje za tuje jezike sem spopolnjeval na takratni Delavski (zdaj Ljudski) univerzi v Mariboru. Vseh {est semestrov nem{kega jezika sem kon~al uspe{no.



Po uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru sem se {tudija lotil zelo resno. Ekonomije me je `e od nekdaj zanimala, hotel sem si nabrati ~im ve~ ekonomskega znanja. Zdaj obiskujem ~etrti letnik na smeri mednarodna menjava, ki {tudentu res daje {iroko znanje iz mednarodnih financ in mednarodnega marketinga. Znanje ekonomije sem si raz{irjal z obiskom razli~nih sejmov in seminarjev s tega podro~ja (razni borzni seminarji: Mali borzni seminar na EPF v leta 1994 in 1996 in seminar za borznega posrednika na Blagovni borzi v Ljubljani 1996, seminarji v tujini; mednarodni seminar na temo Evropska zveza v Bad Marienbergu, Nem~ija 1995 in v istem mestu {e seminar na temo Nato leta 1996.

Leta 1995 sem opravljal delovno prakso po mednarodni izmenjavi {tudentov Aiesec v nem{kem mestu Darmstadt. Praksa je trajala deset tednov na podro~ju marketin{kega oddelka nem{ke podru`nice italijanskega podjetja Pirelli.

Kljub {tudijskim obveznostim najdem ~as za ob{tudijske dejavnosti. V najve~je veselje mi je `e ve~letno sodelovanje v Akademski folklorni skupini [tudent iz Maribora, kjer ohranjamo slovensko ljudsko izro~ilo s plesom, petjem in igranjem, tako doma kot v tujini.

Posebno znanje: angle{ki jezik (12 let), nem{ki jezik (5 let), vozni{ki izpit kategorije B, poznavanje dela z osebnim ra~unalnikom v programskih paketih Word, Excel, Lotus idr., poznavanje tematike terminskega trgovanja na Blagovni borzi Ljubljana.

V letu pred diplomiranjem bom na Ekonomski univerzi na Dunaju dokon~al enoletni dodiplomski {tudij na mednarodnem programu za mlade {tudente Srednje in Vshodne Evrope, ki jih {tipendira avstrijska vlada, po diplomi pa bom vpisal redni podiplomski {tudij na Ekonomsko-poslovni fakulteti, in sicer smer mednarodne finance.

Z znajnem na tem podro~ju bi rad prihodnjemu delovnemu kolektivu prispeval najbolj{e, kar znam in zmorem. Vsekakor pa opisana izobra`evalna pot ni dokon~na, saj se mora ~lovek v tak{nem poslu nenehno spopolnjevati in izobra`evati. Od prihodnjega delodajalca pri~akujem predvsem vsestransko sodelovanje, to pa po navadi pripomore k `elenm uspehom.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96259y.htm