* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Toma§ Zorko

2000 MARIBOR, Kardeljeva 72
Telefon: (062) 31 822

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem v mednarodnih financah, podroŸju izvedenih finanŸnih papirjev (terminski posli), marketingu v mednarodni menjavi, çpediciji, mednarodnem logistiŸnem poslovanju.
Osnovno çolo sem obiskoval v Mariboru in jo konŸal s prav dobrim (prvih pet let z odliŸnim) uspehom. Kljub veliki §elji in prizadevanju, da bi bil odliŸen, mi je le-to uspelo komaj v Srednji §elezniçki çoli v Mariboru. Osnovna çola mi je dala delovne navade, smisel za raziskovanje in napredovanje. V osnovni çoli sem se udele§eval razliŸnih tekmovanj; od tekmovanja v znanju matematike za Vegova priznanja (bronasta) pa do medçolskega tekmovanja v angleçŸini. Leta 1987 smo se s skupinsko nalogo z naslovom Svet okoli nas (ekologija) uvrstili na prvo mesto na takratnem republiçkem tekmovanju v Kranju, leto pozneje pa prav tako na prvo mesto na temo Afrika.

Srednjo §elezniçko çolo v Mariboru sem vsa leta konŸeval z odliŸnim uspehom, zmerom kot eden najboljçih v letniku. Tudi v srednjeçolskih letih sem se udele§eval tekmovanj iz matematike, fizike, logike in slovenskega jezika. Znanje in zanimanje za tuje jezike sem spopolnjeval na takratni Delavski (zdaj Ljudski) univerzi v Mariboru. Vseh çest semestrov nemçkega jezika sem konŸal uspeçno.



Po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru sem se çtudija lotil zelo resno. Ekonomije me je §e od nekdaj zanimala, hotel sem si nabrati Ÿim veŸ ekonomskega znanja. Zdaj obiskujem Ÿetrti letnik na smeri mednarodna menjava, ki çtudentu res daje çiroko znanje iz mednarodnih financ in mednarodnega marketinga. Znanje ekonomije sem si razçirjal z obiskom razliŸnih sejmov in seminarjev s tega podroŸja (razni borzni seminarji: Mali borzni seminar na EPF v leta 1994 in 1996 in seminar za borznega posrednika na Blagovni borzi v Ljubljani 1996, seminarji v tujini; mednarodni seminar na temo Evropska zveza v Bad Marienbergu, NemŸija 1995 in v istem mestu çe seminar na temo Nato leta 1996.

Leta 1995 sem opravljal delovno prakso po mednarodni izmenjavi çtudentov Aiesec v nemçkem mestu Darmstadt. Praksa je trajala deset tednov na podroŸju marketinçkega oddelka nemçke podru§nice italijanskega podjetja Pirelli.

Kljub çtudijskim obveznostim najdem Ÿas za obçtudijske dejavnosti. V najveŸje veselje mi je §e veŸletno sodelovanje v Akademski folklorni skupini ætudent iz Maribora, kjer ohranjamo slovensko ljudsko izroŸilo s plesom, petjem in igranjem, tako doma kot v tujini.

Posebno znanje: angleçki jezik (12 let), nemçki jezik (5 let), vozniçki izpit kategorije B, poznavanje dela z osebnim raŸunalnikom v programskih paketih Word, Excel, Lotus idr., poznavanje tematike terminskega trgovanja na Blagovni borzi Ljubljana.

V letu pred diplomiranjem bom na Ekonomski univerzi na Dunaju dokonŸal enoletni dodiplomski çtudij na mednarodnem programu za mlade çtudente Srednje in Vshodne Evrope, ki jih çtipendira avstrijska vlada, po diplomi pa bom vpisal redni podiplomski çtudij na Ekonomsko-poslovni fakulteti, in sicer smer mednarodne finance.

Z znajnem na tem podroŸju bi rad prihodnjemu delovnemu kolektivu prispeval najboljçe, kar znam in zmorem. Vsekakor pa opisana izobra§evalna pot ni dokonŸna, saj se mora Ÿlovek v takçnem poslu nenehno spopolnjevati in izobra§evati. Od prihodnjega delodajalca priŸakujem predvsem vsestransko sodelovanje, to pa po navadi pripomore k §elenm uspehom.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96259y.htm