* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tomaž Zorko

2000 MARIBOR, Kardeljeva 72
Telefon: (062) 31 822

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem v mednarodnih financah, področju izvedenih finančnih papirjev (terminski posli), marketingu v mednarodni menjavi, špediciji, mednarodnem logističnem poslovanju.
Osnovno šolo sem obiskoval v Mariboru in jo končal s prav dobrim (prvih pet let z odličnim) uspehom. Kljub veliki želji in prizadevanju, da bi bil odličen, mi je le-to uspelo komaj v Srednji železniški šoli v Mariboru. Osnovna šola mi je dala delovne navade, smisel za raziskovanje in napredovanje. V osnovni šoli sem se udeleževal različnih tekmovanj; od tekmovanja v znanju matematike za Vegova priznanja (bronasta) pa do medšolskega tekmovanja v angleščini. Leta 1987 smo se s skupinsko nalogo z naslovom Svet okoli nas (ekologija) uvrstili na prvo mesto na takratnem republiškem tekmovanju v Kranju, leto pozneje pa prav tako na prvo mesto na temo Afrika.

Srednjo železniško šolo v Mariboru sem vsa leta končeval z odličnim uspehom, zmerom kot eden najboljših v letniku. Tudi v srednješolskih letih sem se udeleževal tekmovanj iz matematike, fizike, logike in slovenskega jezika. Znanje in zanimanje za tuje jezike sem spopolnjeval na takratni Delavski (zdaj Ljudski) univerzi v Mariboru. Vseh šest semestrov nemškega jezika sem končal uspešno.



Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru sem se študija lotil zelo resno. Ekonomije me je že od nekdaj zanimala, hotel sem si nabrati čim več ekonomskega znanja. Zdaj obiskujem četrti letnik na smeri mednarodna menjava, ki študentu res daje široko znanje iz mednarodnih financ in mednarodnega marketinga. Znanje ekonomije sem si razširjal z obiskom različnih sejmov in seminarjev s tega področja (razni borzni seminarji: Mali borzni seminar na EPF v leta 1994 in 1996 in seminar za borznega posrednika na Blagovni borzi v Ljubljani 1996, seminarji v tujini; mednarodni seminar na temo Evropska zveza v Bad Marienbergu, Nemčija 1995 in v istem mestu še seminar na temo Nato leta 1996.

Leta 1995 sem opravljal delovno prakso po mednarodni izmenjavi študentov Aiesec v nemškem mestu Darmstadt. Praksa je trajala deset tednov na področju marketinškega oddelka nemške podružnice italijanskega podjetja Pirelli.

Kljub študijskim obveznostim najdem čas za obštudijske dejavnosti. V največje veselje mi je že večletno sodelovanje v Akademski folklorni skupini Študent iz Maribora, kjer ohranjamo slovensko ljudsko izročilo s plesom, petjem in igranjem, tako doma kot v tujini.

Posebno znanje: angleški jezik (12 let), nemški jezik (5 let), vozniški izpit kategorije B, poznavanje dela z osebnim računalnikom v programskih paketih Word, Excel, Lotus idr., poznavanje tematike terminskega trgovanja na Blagovni borzi Ljubljana.

V letu pred diplomiranjem bom na Ekonomski univerzi na Dunaju dokončal enoletni dodiplomski študij na mednarodnem programu za mlade študente Srednje in Vshodne Evrope, ki jih štipendira avstrijska vlada, po diplomi pa bom vpisal redni podiplomski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti, in sicer smer mednarodne finance.

Z znajnem na tem področju bi rad prihodnjemu delovnemu kolektivu prispeval najboljše, kar znam in zmorem. Vsekakor pa opisana izobraževalna pot ni dokončna, saj se mora človek v takšnem poslu nenehno spopolnjevati in izobraževati. Od prihodnjega delodajalca pričakujem predvsem vsestransko sodelovanje, to pa po navadi pripomore k želenm uspehom.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96259y.htm