* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Franjo Mlinari~

2212 [ENTILJ V SLOVENSKIH GORICAH, Kani`a 8
Telefon: (062) 651 455

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ban~ni{tvo in finance

[tudij bom predvidoma kon~al decembra 1996. Delati si `elim predvsem v financah, v podjetju ali banki (projektno financiranje ipd.).
Izobra`evalno pot sem za~el v Osnovni {oli [entilj; `e v petem razredu sodeloval v ra~unalni{kem kro`ku ter za~el u~iti dveh jezikov (angle{~ine in nem{~ine). Osnovno {olo sem kon~al z odliko ter nadaljeval {olanje na Srednji ekonomski {oli Maribor. V~lanil sem se v kro`ek OZN, ki je bil namenjen predvsem {iritvi splo{ne izobrazbe na podro~ju ekonomije, politike ter zgodovine in v okviru tega dosegel prvo in drugo mesto na dr`avnem tekmovanju. V tem ~asu sem za~el tudi in{truirati razli~ne predmete, in to opravljam {e danes. Nadaljeval sem tudi izobra`evanje iz ra~unalni{tva, tako da sem `e v srednji {oli obvladal razli~ne urejevalnike besedil, preglednice in baze podatkov. Ob koncu ~etrtega letnika sem prejel nagrado za dose`ke pri predmetu knjigovodstvo. Vse {tiri letnike sem kon~al z odliko, v indeksu imam vpisano samo eno {tirico.

V {olskem letu 1992/93 sem se vpisal na Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor, izbral sem smer ban~ni{tvo in finance. @e v drugem letniku sem ve~krat vodil vaje pri predmetu informatika. Kasneje sem tudi vodil finan~ni del projekta Vodenje majhnih podjetij pri prof. dr. Belaku. Ob {olskih dejavnostih pa sem za~el tudi korespondirati z italjanskimi podjetji (v angle{kem jeziku) in pozneje tudi simultano prevajati na sejmih (agle{ko in nem{ko) ter pri pogajanjih v posameznih podjetjih v Italiji. Ob tem sem si nabiral izku{nje v Livarni Maribor, Zavarovalnici Maribor ter na Agenciji za pla~ilni promet, nadzor in informiranje, kjer sem zadnjih pet let opravljal po~itni{ko prakso. Da bi zdru`il tuja in doma~a spoznanja iz ekonomije sem se odlo~il za {tudij na Ekonomski fakulteti na Dunaju, in se za~el u~iti italjanskega jezika. Posku{am se tudi v vodenju ra~unovodstva za samostojnega podjetnika, tako da zmeraj vzdr`ujem stik med prakso in teorijo. To bi `elel tudi v prihodnje, zato sem za~el delati v pedago{kem procesu kot demonstrator pri prof. dr. Filipi~u, na smeri finance; tu nameravam dose~i najmanj magistrski naslov. Doslej sem opravil 34 izpitov s povpre~no oceno 9,5.

V prihodnosti si bom {e naprej pridobival izku{nje v podjetjih in bankah, kjer delujejo ustvarjalne in dinami~ne skupine. Poleg tega se `elim {e dodatno izobra`evati tako doma kot v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96258y.htm