* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Franjo MlinariŸ

2212 æENTILJ V SLOVENSKIH GORICAH, Kani§a 8
Telefon: (062) 651 455

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, banŸniçtvo in finance

ætudij bom predvidoma konŸal decembra 1996. Delati si §elim predvsem v financah, v podjetju ali banki (projektno financiranje ipd.).
Izobra§evalno pot sem zaŸel v Osnovni çoli æentilj; §e v petem razredu sodeloval v raŸunalniçkem kro§ku ter zaŸel uŸiti dveh jezikov (angleçŸine in nemçŸine). Osnovno çolo sem konŸal z odliko ter nadaljeval çolanje na Srednji ekonomski çoli Maribor. VŸlanil sem se v kro§ek OZN, ki je bil namenjen predvsem çiritvi sploçne izobrazbe na podroŸju ekonomije, politike ter zgodovine in v okviru tega dosegel prvo in drugo mesto na dr§avnem tekmovanju. V tem Ÿasu sem zaŸel tudi inçtruirati razliŸne predmete, in to opravljam çe danes. Nadaljeval sem tudi izobra§evanje iz raŸunalniçtva, tako da sem §e v srednji çoli obvladal razliŸne urejevalnike besedil, preglednice in baze podatkov. Ob koncu Ÿetrtega letnika sem prejel nagrado za dose§ke pri predmetu knjigovodstvo. Vse çtiri letnike sem konŸal z odliko, v indeksu imam vpisano samo eno çtirico.

V çolskem letu 1992/93 sem se vpisal na Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor, izbral sem smer banŸniçtvo in finance. ¦e v drugem letniku sem veŸkrat vodil vaje pri predmetu informatika. Kasneje sem tudi vodil finanŸni del projekta Vodenje majhnih podjetij pri prof. dr. Belaku. Ob çolskih dejavnostih pa sem zaŸel tudi korespondirati z italjanskimi podjetji (v angleçkem jeziku) in pozneje tudi simultano prevajati na sejmih (agleçko in nemçko) ter pri pogajanjih v posameznih podjetjih v Italiji. Ob tem sem si nabiral izkuçnje v Livarni Maribor, Zavarovalnici Maribor ter na Agenciji za plaŸilni promet, nadzor in informiranje, kjer sem zadnjih pet let opravljal poŸitniçko prakso. Da bi zdru§il tuja in domaŸa spoznanja iz ekonomije sem se odloŸil za çtudij na Ekonomski fakulteti na Dunaju, in se zaŸel uŸiti italjanskega jezika. Poskuçam se tudi v vodenju raŸunovodstva za samostojnega podjetnika, tako da zmeraj vzdr§ujem stik med prakso in teorijo. To bi §elel tudi v prihodnje, zato sem zaŸel delati v pedagoçkem procesu kot demonstrator pri prof. dr. FilipiŸu, na smeri finance; tu nameravam doseŸi najmanj magistrski naslov. Doslej sem opravil 34 izpitov s povpreŸno oceno 9,5.

V prihodnosti si bom çe naprej pridobival izkuçnje v podjetjih in bankah, kjer delujejo ustvarjalne in dinamiŸne skupine. Poleg tega se §elim çe dodatno izobra§evati tako doma kot v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96258y.htm