* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mateja Golob

2250 PTUJ, Arbajterjeva 5
Telefon: (062) 772 536

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~ala marca 1997. Delati si `elim predvsem v turizmu, zunanji trgovini, marketingu, kulturi, izobra`evanju (pou~evanje ekonomskih predmetov na srednjih {olah), mednarodnih odnosih.
Osnovno {olo sem obiskovala na Ptuju in jo vsako leto kon~ala z odli~nim uspehom. Udele`evala sem setudi dodatnega pouka iz razli~nih predmetov in sodelovala na tekmovanjih. Prejela sem tri bronasta Vegova priznanja iz matematike, srebrno Cankarjevo priznanje iz znanja slovenskega jezika, udele`ila pa sem se tudi ob~inskega tekmovanja iz angle{kega jezika.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na gimnazijo v Ptuju, Dru`boslovno-kulturni program, v tretjem letniku pa se odlo~ila za jezikoslovno smer, ki je v svojem predmetniku ponujala tri tuje jezike - angle{kega, nem{kega in italijanskega. V drugem letniku sem sodelovala na republi{kem tekmovanju iz angle{kega jezika, ob koncu ~etrtega pa dobila priznanje za raziskovalno nalogo z naslovom Ptuj na starih razglednicah, ki sem jo naredila pri zgodovini. Z nalogo sem se predstavila v Ljubljani, na sre~anju mladih raziskovalcev in inovatorjev Slovenije, ki ga je organiziralo gibanje Znanost mladini. Kasneje sem k nalogi pripravila {e razstavo, ki je bila v javnosti in javnih ob~ilih zelo lepo sprejeta. Gimnazijo sem kon~ala z odli~nim uspehom in bila zato po tedanjih pravilih opro{~ena zaklju~nega izpita.

Leta 1992 sem uspe{no opravila sprejemne izpite na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, in tam bom v {tudijskem letu 1996/97 absolventka. Po dveh letih splo{nega {tudija ekonomije sem v tretjem letniku izbrala smer mednarodna menjava.

Vsa leta {tudija sem imela predavanja iz poslovne angle{~ine in tudi izpite iz tega predmeta sem opravljala z visokimi ocenami. V tretjem in ~etrtem letniku {tudija sem glede na izbrano smer opravljala {e izpit iz nem{kega jezika, fakultativno pa si zadnji dve leti spopolnjujem {e znanje italijan{~ine. Moja povpre~na ocena opravljenih izpitov je bila vsa leta vi{ja od osem.

Od nekdaj so me navdu{evale nove kulture in novi ljudje in tako sem doslej kar precej potovala. Poletne po~itnice leta 1990 sem pre`ivela v Angliji, delala sem kot au-pair in si obenem spopolnjevala znanje angle{~ine. Naslednje poletje sem delala v hotelu v Nem~iji, vsa druga potovanja (Francija, Nizozemska, Italija, Mad`arska) pa so bila turisti~na. Letos poleti se nameravam udele`iti tudi poletne {ole iz mednarodnega marketinga, ki jo prireja na{a fakulteta v sodelovanju z ekonomsko fakulteto iz Borasa na [vedskem. Del predavanj bo potekal v Mariboru, del pa v Borasu. Udele`ba {tudentov bo mednarodna, predavanja in kon~ni izpit bodo v angle{kem jeziku.

Obvezno prakso sem opravila v ptujskem podjetju Perutnina, `e od srednje {ole pa in{truiram angle{ki jezik. Med {tudijem sem se nau~ila tudi osnov ra~unalni{tva, predvsem poznam okolje Windows.

Po diplomi bi `elela na fakulteti pridobljeno znanje poglobiti in ga {e dodatno raz{iriti. Okolje, v katerem bi se zaposlila, naj bi bilo ustvarjalno, razgibano in tak{no, da bi mi omogo~ilo nadaljnje razvijanje sposobnosti. [e naprej bi rada poglabljala tudi znanje tujih jezikov in vselej bi se bila pripravljena dodatno izobra`evati.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96257y.htm