* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Mateja Golob

2250 PTUJ, Arbajterjeva 5
Telefon: (062) 772 536

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

Študij bom predvidoma končala marca 1997. Delati si želim predvsem v turizmu, zunanji trgovini, marketingu, kulturi, izobraževanju (poučevanje ekonomskih predmetov na srednjih šolah), mednarodnih odnosih.
Osnovno šolo sem obiskovala na Ptuju in jo vsako leto končala z odličnim uspehom. Udeleževala sem setudi dodatnega pouka iz različnih predmetov in sodelovala na tekmovanjih. Prejela sem tri bronasta Vegova priznanja iz matematike, srebrno Cankarjevo priznanje iz znanja slovenskega jezika, udeležila pa sem se tudi občinskega tekmovanja iz angleškega jezika.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na gimnazijo v Ptuju, Družboslovno-kulturni program, v tretjem letniku pa se odločila za jezikoslovno smer, ki je v svojem predmetniku ponujala tri tuje jezike - angleškega, nemškega in italijanskega. V drugem letniku sem sodelovala na republiškem tekmovanju iz angleškega jezika, ob koncu četrtega pa dobila priznanje za raziskovalno nalogo z naslovom Ptuj na starih razglednicah, ki sem jo naredila pri zgodovini. Z nalogo sem se predstavila v Ljubljani, na srečanju mladih raziskovalcev in inovatorjev Slovenije, ki ga je organiziralo gibanje Znanost mladini. Kasneje sem k nalogi pripravila še razstavo, ki je bila v javnosti in javnih občilih zelo lepo sprejeta. Gimnazijo sem končala z odličnim uspehom in bila zato po tedanjih pravilih oproščena zaključnega izpita.

Leta 1992 sem uspešno opravila sprejemne izpite na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, in tam bom v študijskem letu 1996/97 absolventka. Po dveh letih splošnega študija ekonomije sem v tretjem letniku izbrala smer mednarodna menjava.

Vsa leta študija sem imela predavanja iz poslovne angleščine in tudi izpite iz tega predmeta sem opravljala z visokimi ocenami. V tretjem in četrtem letniku študija sem glede na izbrano smer opravljala še izpit iz nemškega jezika, fakultativno pa si zadnji dve leti spopolnjujem še znanje italijanščine. Moja povprečna ocena opravljenih izpitov je bila vsa leta višja od osem.

Od nekdaj so me navduševale nove kulture in novi ljudje in tako sem doslej kar precej potovala. Poletne počitnice leta 1990 sem preživela v Angliji, delala sem kot au-pair in si obenem spopolnjevala znanje angleščine. Naslednje poletje sem delala v hotelu v Nemčiji, vsa druga potovanja (Francija, Nizozemska, Italija, Madžarska) pa so bila turistična. Letos poleti se nameravam udeležiti tudi poletne šole iz mednarodnega marketinga, ki jo prireja naša fakulteta v sodelovanju z ekonomsko fakulteto iz Borasa na Švedskem. Del predavanj bo potekal v Mariboru, del pa v Borasu. Udeležba študentov bo mednarodna, predavanja in končni izpit bodo v angleškem jeziku.

Obvezno prakso sem opravila v ptujskem podjetju Perutnina, že od srednje šole pa inštruiram angleški jezik. Med študijem sem se naučila tudi osnov računalništva, predvsem poznam okolje Windows.

Po diplomi bi želela na fakulteti pridobljeno znanje poglobiti in ga še dodatno razširiti. Okolje, v katerem bi se zaposlila, naj bi bilo ustvarjalno, razgibano in takšno, da bi mi omogočilo nadaljnje razvijanje sposobnosti. Še naprej bi rada poglabljala tudi znanje tujih jezikov in vselej bi se bila pripravljena dodatno izobraževati.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96257y.htm