* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mitja Kolar

2313 FRAM, Fram 194
Telefon: (062) 601 015

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, kemija-analizna kemija

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v raziskovanju na podro~ju analizne kemije, v timskem okolju pri ekolo{kih projektih, industrijskih projektih s poudarkom na kemijski analitiki.
Svoje otro{tvo sem pre`ivel v Framu. V {olskem letu 1979/80 sem za~el v tem kraju obiskovati osnovno {olo. Kot osnovno{olec sem sodeloval na ve~ tekmovanjih, predvsem iz naravoslovja. Osnovno {olo sem kon~al leta 1986/87 z odli~nim uspehom. Leta 1987 sem se vpisal na Drugo gimnazijo v Mariboru. @e v prvem in drugem letniku sem se za~el zanimati predvsem za naravoslovne predmete (kemija, biologija), hkrati pa dve leti fakultativno obiskoval te~aj latin{~ine. V letih 1990 in 1991 sem sodeloval na nate~aju Mladi raziskovalci za napredek Maribora. Z raziskovalno nalogo Kvalitativna in kvantitativna analiza vode Framskega potoka sem na 8. sre~anju mladih raziskovalcev v Mariboru dosegel drugo mesto. Vsa {tiri leta {olanja in zaklju~ni izpit sem opravil z odli~nim uspehom.

V {olskem letu 1991/92 sem se vpisal na Fakulteto za kemijo v Ljubljani. [tudij, ki sem si ga izbral, je zelo zanimiv in lep, hkrati pa zahteva od {tudenta veliko dela. [tudijski program omogo~a v ~etrtem letniku izbiro razli~nih smeri, izbral sem analizno kemijo. Ta smer me posebno privla~i zato, ker je zelo raz{irjena na vseh podro~jih: kemija okolja, klini~na kemija, zagotavljanje kakovosti izdelkov, biokemija, kemija organskih spojin idr.

Zdaj sem absolvent kemije in sem vse {tudijske obveznosti (izpite, po~itni{ko prakso) opravil do februarja 1996. Povpre~na ocena vseh izpitov zna{a prav dobro (8,1). Kon~ujem eksperimentalni del diplomskega dela, opravljam ga na Kemijskem in{titutu v Ljubljani. Diplomsko delo obsega voltametri~no dolo~evanje srebra in `ivega srebra v vodnih medijih, ob uporabi modificirane elektrode iz ogljikove paste. Pri delu sem se seznanil z vsemi fazami raziskovalnega dela: od pregleda literature, optimizacije analiznih parametrov do mo`nosti uporabe modificirane elektrode za dolo~evanje srebra in `ivega srebra v realnih sistemih. Zadnje leto dopolnjujem znanje ra~unalni{tva, predvsem v okolju Windows, prav tako pa tudi znanje nem{kega in angle{kega jezika.

Po opravljenem diplomskem delu moram odslu`iti {e voja{~ino, to pomeni, da je iskanje prve zaposlitve odmaknjeno za sedem mesecev. Glede poklicne kariere mislim, da je podlaga vseh projektov v kemiji plod obse`nega eksperimentalnega in teoretskega dela. Zavedam se, da smo Slovenci zaradi majhnosti na{e dr`ave pri ve~jih projektih denarno omejeni, to pa se da velikokrat nadomestiti z znanjem in inovativnostjo. Zelo me zanima raziskovalno delo, ker zahteva ustvarjalnost in omogo~a dodatno izobra`evanje, hkrati pa prepre~uje, da bi delo postalo enoli~no in dolgo~asno, saj je novih izzivov zmeraj dovolj.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96255y.htm