* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mitja Kolar

2313 FRAM, Fram 194
Telefon: (062) 601 015

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, kemija-analizna kemija

ætudij bom predvidoma konŸal oktobra 1996. Delati si §elim predvsem v raziskovanju na podroŸju analizne kemije, v timskem okolju pri ekoloçkih projektih, industrijskih projektih s poudarkom na kemijski analitiki.
Svoje otroçtvo sem pre§ivel v Framu. V çolskem letu 1979/80 sem zaŸel v tem kraju obiskovati osnovno çolo. Kot osnovnoçolec sem sodeloval na veŸ tekmovanjih, predvsem iz naravoslovja. Osnovno çolo sem konŸal leta 1986/87 z odliŸnim uspehom. Leta 1987 sem se vpisal na Drugo gimnazijo v Mariboru. ¦e v prvem in drugem letniku sem se zaŸel zanimati predvsem za naravoslovne predmete (kemija, biologija), hkrati pa dve leti fakultativno obiskoval teŸaj latinçŸine. V letih 1990 in 1991 sem sodeloval na nateŸaju Mladi raziskovalci za napredek Maribora. Z raziskovalno nalogo Kvalitativna in kvantitativna analiza vode Framskega potoka sem na 8. sreŸanju mladih raziskovalcev v Mariboru dosegel drugo mesto. Vsa çtiri leta çolanja in zakljuŸni izpit sem opravil z odliŸnim uspehom.

V çolskem letu 1991/92 sem se vpisal na Fakulteto za kemijo v Ljubljani. ætudij, ki sem si ga izbral, je zelo zanimiv in lep, hkrati pa zahteva od çtudenta veliko dela. ætudijski program omogoŸa v Ÿetrtem letniku izbiro razliŸnih smeri, izbral sem analizno kemijo. Ta smer me posebno privlaŸi zato, ker je zelo razçirjena na vseh podroŸjih: kemija okolja, kliniŸna kemija, zagotavljanje kakovosti izdelkov, biokemija, kemija organskih spojin idr.

Zdaj sem absolvent kemije in sem vse çtudijske obveznosti (izpite, poŸitniçko prakso) opravil do februarja 1996. PovpreŸna ocena vseh izpitov znaça prav dobro (8,1). KonŸujem eksperimentalni del diplomskega dela, opravljam ga na Kemijskem inçtitutu v Ljubljani. Diplomsko delo obsega voltametriŸno doloŸevanje srebra in §ivega srebra v vodnih medijih, ob uporabi modificirane elektrode iz ogljikove paste. Pri delu sem se seznanil z vsemi fazami raziskovalnega dela: od pregleda literature, optimizacije analiznih parametrov do mo§nosti uporabe modificirane elektrode za doloŸevanje srebra in §ivega srebra v realnih sistemih. Zadnje leto dopolnjujem znanje raŸunalniçtva, predvsem v okolju Windows, prav tako pa tudi znanje nemçkega in angleçkega jezika.

Po opravljenem diplomskem delu moram odslu§iti çe vojaçŸino, to pomeni, da je iskanje prve zaposlitve odmaknjeno za sedem mesecev. Glede poklicne kariere mislim, da je podlaga vseh projektov v kemiji plod obse§nega eksperimentalnega in teoretskega dela. Zavedam se, da smo Slovenci zaradi majhnosti naçe dr§ave pri veŸjih projektih denarno omejeni, to pa se da velikokrat nadomestiti z znanjem in inovativnostjo. Zelo me zanima raziskovalno delo, ker zahteva ustvarjalnost in omogoŸa dodatno izobra§evanje, hkrati pa prepreŸuje, da bi delo postalo enoliŸno in dolgoŸasno, saj je novih izzivov zmeraj dovolj.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96255y.htm