* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marko Marc

4000 KRANJ, Vre~kova 5
Telefon: (064) 325 785
E-mail: mateja.marc@mf.uni-lj.si

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za zootehniko, zootehnika


Rojen sem bil v Kranju in tam sem kon~al tudi osnovno {olo. Po uspehu sem bil zmeraj odli~njak, udele`eval sem se dodatnega pouka iz matematike in kemije ter iz znanja teh dveh predmetov tudi tekmoval.

Vpisal sem se na Srednjo {olo pedago{ke, ra~unalni{ke in naravoslovno - matemati~ne usmeritve v Kranju, na naravoslovno-matemati~no usmeritev. Po uspehu sem bil dober ali prav dober in posebno uspe{en pri matematiki, fiziki, kemiji, ra~unalni{tvu in jezikih. V ~etrtem letniku sem za izbirni predmet izbral uporabno matematiko in ra~unalni{tvo. V tretjem in ~etrtem letniku sem obiskoval te~aj italijanskega jezika, ki sem ga na gimnaziji tudi organiziral.

Na Biotehni{ko fakulteto, Oddelek za zootehniko sem se vpisal v {tudijskem letu 1991/92. Trenutno sem absolvent, diplomiral bom v roku, do konca {olskega leta 1995/96. Povpre~na ocena zna{a nad 8. Med moje izbirne predmete sodijo konjereja, ra~unalni{ka orodja v `ivinoreji in marketing. Zdaj pi{em diplomsko nalogo iz napovedovanja plemenske vrednosti pri konjih.

@e pred prvim letnikom srednje {ole sem bil tri tedne v Londonu, na intenzivnem te~aju angle{kega jezika, po drugem in tretjem letniku skupaj deset tednov v Angliji, na Huntersfield Farm Riding Centre, ki je eden uradnih angle{kih sredi{~ za {olanje u~iteljev jahanja. Po ~etrtem letniku sem med po~itnicami od{el za dva tedna v München na intenzivni te~aj nem{kega jezika.

Vso srednjo {olo sem zavzeto treniral dresurno jahanje v klubih in jahalnih centrih Bobovek, Podvin, Lipica, [kule, Brdo, Huntersfield Farm Riding Centre, denar za te~aje pa zaslu`il z delom. Med po~itnicami sem delal tudi kot pismono{a pri PTT Kranj. V drugem in tretjem letniku {tudija sem obiskoval te~aje govorni{tva, organizacije dela, mened`menta idr. Deset tednov sem poslu{al predavanja in se udele`eval vaj konjereje (Equine Stud Management Internship Program) na University of California, Davis, ZDA. [tudij tega predmeta sem kon~al z diplomo omenjene univerze in dokazili o znanju rektalne palpacije, uporabe ultrazvoka, umetnega osemenjevanja, analize semena, uporabe hormonov pri regulaciji estrusnega cikla, preventivnega cepljenja in nege zob.

Ves ~as {tudija se intenzivno ukvarjam s konjerejo, teoreti~no in prakti~no: na Brdu pri Kranju sem nekaj ~asa organiziral in vodil {olo jahanja, ustanovil sem svoje konjerejsko sredi{~e in ga tudi vodim. V njem imam ve~ plemenskih kobil lipicanske pasme.

Sem ~lan Zdru`enja rejcev lipicanca Slovenije in ~lan ~astnega razsodi{~a, ~lan Konjeni{ke akademije Slovenije, poobla{~en in{truktor jahanja, licenciran tekmovalec v dresurnem jahanju in ~lan konjeni{kega kluba Lipica. Ob~asno objavljam ~lanke v Reviji o konjih in sodelujem s strokovnjaki za konjerejo v Sloveniji in v svetu.

Vajen sem dela z ra~unalnikom, obvladam word, excel, qpro, seznanjen sem z delom s podatkovnimi bazami, z internetom.

Aktivno obvladam angle{ki, nem{ki, srbski in hrva{ki jezik, pasivno znanje pa sem si pridobil iz italijanskega. Moji konji~ki so ribolov, jadranje in smu~anje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96246y.htm