* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Marko Marc

4000 KRANJ, VreŸkova 5
Telefon: (064) 325 785
E-mail: mateja.marc@mf.uni-lj.si

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za zootehniko, zootehnika


Rojen sem bil v Kranju in tam sem konŸal tudi osnovno çolo. Po uspehu sem bil zmeraj odliŸnjak, udele§eval sem se dodatnega pouka iz matematike in kemije ter iz znanja teh dveh predmetov tudi tekmoval.

Vpisal sem se na Srednjo çolo pedagoçke, raŸunalniçke in naravoslovno - matematiŸne usmeritve v Kranju, na naravoslovno-matematiŸno usmeritev. Po uspehu sem bil dober ali prav dober in posebno uspeçen pri matematiki, fiziki, kemiji, raŸunalniçtvu in jezikih. V Ÿetrtem letniku sem za izbirni predmet izbral uporabno matematiko in raŸunalniçtvo. V tretjem in Ÿetrtem letniku sem obiskoval teŸaj italijanskega jezika, ki sem ga na gimnaziji tudi organiziral.

Na Biotehniçko fakulteto, Oddelek za zootehniko sem se vpisal v çtudijskem letu 1991/92. Trenutno sem absolvent, diplomiral bom v roku, do konca çolskega leta 1995/96. PovpreŸna ocena znaça nad 8. Med moje izbirne predmete sodijo konjereja, raŸunalniçka orodja v §ivinoreji in marketing. Zdaj piçem diplomsko nalogo iz napovedovanja plemenske vrednosti pri konjih.

¦e pred prvim letnikom srednje çole sem bil tri tedne v Londonu, na intenzivnem teŸaju angleçkega jezika, po drugem in tretjem letniku skupaj deset tednov v Angliji, na Huntersfield Farm Riding Centre, ki je eden uradnih angleçkih srediçŸ za çolanje uŸiteljev jahanja. Po Ÿetrtem letniku sem med poŸitnicami odçel za dva tedna v München na intenzivni teŸaj nemçkega jezika.

Vso srednjo çolo sem zavzeto treniral dresurno jahanje v klubih in jahalnih centrih Bobovek, Podvin, Lipica, ækule, Brdo, Huntersfield Farm Riding Centre, denar za teŸaje pa zaslu§il z delom. Med poŸitnicami sem delal tudi kot pismonoça pri PTT Kranj. V drugem in tretjem letniku çtudija sem obiskoval teŸaje govorniçtva, organizacije dela, mened§menta idr. Deset tednov sem posluçal predavanja in se udele§eval vaj konjereje (Equine Stud Management Internship Program) na University of California, Davis, ZDA. ætudij tega predmeta sem konŸal z diplomo omenjene univerze in dokazili o znanju rektalne palpacije, uporabe ultrazvoka, umetnega osemenjevanja, analize semena, uporabe hormonov pri regulaciji estrusnega cikla, preventivnega cepljenja in nege zob.

Ves Ÿas çtudija se intenzivno ukvarjam s konjerejo, teoretiŸno in praktiŸno: na Brdu pri Kranju sem nekaj Ÿasa organiziral in vodil çolo jahanja, ustanovil sem svoje konjerejsko srediçŸe in ga tudi vodim. V njem imam veŸ plemenskih kobil lipicanske pasme.

Sem Ÿlan Zdru§enja rejcev lipicanca Slovenije in Ÿlan Ÿastnega razsodiçŸa, Ÿlan Konjeniçke akademije Slovenije, pooblaçŸen inçtruktor jahanja, licenciran tekmovalec v dresurnem jahanju in Ÿlan konjeniçkega kluba Lipica. ObŸasno objavljam Ÿlanke v Reviji o konjih in sodelujem s strokovnjaki za konjerejo v Sloveniji in v svetu.

Vajen sem dela z raŸunalnikom, obvladam word, excel, qpro, seznanjen sem z delom s podatkovnimi bazami, z internetom.

Aktivno obvladam angleçki, nemçki, srbski in hrvaçki jezik, pasivno znanje pa sem si pridobil iz italijanskega. Moji konjiŸki so ribolov, jadranje in smuŸanje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96246y.htm