* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marko Marc

4000 KRANJ, Vrečkova 5
Telefon: (064) 325 785
E-mail: mateja.marc@mf.uni-lj.si

Biotehniška fakulteta v Ljubljani - Oddelek za zootehniko, zootehnika


Rojen sem bil v Kranju in tam sem končal tudi osnovno šolo. Po uspehu sem bil zmeraj odličnjak, udeleževal sem se dodatnega pouka iz matematike in kemije ter iz znanja teh dveh predmetov tudi tekmoval.

Vpisal sem se na Srednjo šolo pedagoške, računalniške in naravoslovno - matematične usmeritve v Kranju, na naravoslovno-matematično usmeritev. Po uspehu sem bil dober ali prav dober in posebno uspešen pri matematiki, fiziki, kemiji, računalništvu in jezikih. V četrtem letniku sem za izbirni predmet izbral uporabno matematiko in računalništvo. V tretjem in četrtem letniku sem obiskoval tečaj italijanskega jezika, ki sem ga na gimnaziji tudi organiziral.

Na Biotehniško fakulteto, Oddelek za zootehniko sem se vpisal v študijskem letu 1991/92. Trenutno sem absolvent, diplomiral bom v roku, do konca šolskega leta 1995/96. Povprečna ocena znaša nad 8. Med moje izbirne predmete sodijo konjereja, računalniška orodja v živinoreji in marketing. Zdaj pišem diplomsko nalogo iz napovedovanja plemenske vrednosti pri konjih.

Že pred prvim letnikom srednje šole sem bil tri tedne v Londonu, na intenzivnem tečaju angleškega jezika, po drugem in tretjem letniku skupaj deset tednov v Angliji, na Huntersfield Farm Riding Centre, ki je eden uradnih angleških središč za šolanje učiteljev jahanja. Po četrtem letniku sem med počitnicami odšel za dva tedna v München na intenzivni tečaj nemškega jezika.

Vso srednjo šolo sem zavzeto treniral dresurno jahanje v klubih in jahalnih centrih Bobovek, Podvin, Lipica, Škule, Brdo, Huntersfield Farm Riding Centre, denar za tečaje pa zaslužil z delom. Med počitnicami sem delal tudi kot pismonoša pri PTT Kranj. V drugem in tretjem letniku študija sem obiskoval tečaje govorništva, organizacije dela, menedžmenta idr. Deset tednov sem poslušal predavanja in se udeleževal vaj konjereje (Equine Stud Management Internship Program) na University of California, Davis, ZDA. Študij tega predmeta sem končal z diplomo omenjene univerze in dokazili o znanju rektalne palpacije, uporabe ultrazvoka, umetnega osemenjevanja, analize semena, uporabe hormonov pri regulaciji estrusnega cikla, preventivnega cepljenja in nege zob.

Ves čas študija se intenzivno ukvarjam s konjerejo, teoretično in praktično: na Brdu pri Kranju sem nekaj časa organiziral in vodil šolo jahanja, ustanovil sem svoje konjerejsko središče in ga tudi vodim. V njem imam več plemenskih kobil lipicanske pasme.

Sem član Združenja rejcev lipicanca Slovenije in član častnega razsodišča, član Konjeniške akademije Slovenije, pooblaščen inštruktor jahanja, licenciran tekmovalec v dresurnem jahanju in član konjeniškega kluba Lipica. Občasno objavljam članke v Reviji o konjih in sodelujem s strokovnjaki za konjerejo v Sloveniji in v svetu.

Vajen sem dela z računalnikom, obvladam word, excel, qpro, seznanjen sem z delom s podatkovnimi bazami, z internetom.

Aktivno obvladam angleški, nemški, srbski in hrvaški jezik, pasivno znanje pa sem si pridobil iz italijanskega. Moji konjički so ribolov, jadranje in smučanje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96246y.htm