* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Viljem Gogala

4000 KRANJ, J. Puharja 8
Telefon: (064) 328 924

Pravna fakulteta v Ljubljani, zunanjetrgovinsko pravo

[tudij bom predvidoma kon~al avgusta 1996. Delati si `elim predvsem pri zunanjetrgovinskih in drugih povezavah Slovenije s tujino (posebej z vzhodno in centralno Evropo).
Po uspe{no kon~ani osnovni {oli sem se vpisal na Srednjo dru`boslovno in jezikovno {olo v [kofji Loki. Po zaslugi liberalnosti njenega u~nega sistema mi je bilo omogo~eno pospe{eno izobra`evanje na podro~jih, ki so me posebno zanimala. V tem ~asu sem napredoval zlasti v znanju jezikov (u~il sem se nem{ko, angle{ko, rusko, latinsko) in si obenem precej raz{iril obzorje splo{nega znanja. Branje mi je postalo konji~ek {tevilka ena, s {estnajstimi leti sem se z nahrbtnikom in dvignjenim palcem prvi~ postavil ob cesto in se odpravil na dvomese~no pot v tujino. Evropa, Bli`nji vzhod z Iranom, jugovzhodna Azija, ZDA, Rusija in kot zadnje - Zakavkazje z Gorskim Karabahom so bile le etape na osebni poti k ve~jemu svetovljanstvu, notranjemu razvoju in odprtosti k vsakomur. Jeziki so mi bili pri tem v veliko pomo~, potovanja pa dodatna spodbuda za njihovo u~enje. V tretjem letniku srednje {ole sem zmagal na republi{kem tekmovanju v znanju ru{~ine, z ve~mese~nim bivanjem v Romuniji in Tur~iji sem se nau~il pogovornih temeljev obeh jezikov, ki mi omogo~ajo preprostej{e sporazumevanje. Po odslu`enju voja{~ine v Subotici (1990/1991) sem se vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani. V ~etrtem letniku sem izbral smer zunanjetrgovinsko pravo. V {tirih letih {tudija sem vse izpite, razen enega, opravil `e prvi~, tako da bom avgusta 1996 diplomiral v rednem roku. Diplomsko nalogo z naslovom Ekonomski odnosi med Slovenijo in Rusijo, ki jo ravnokar dokon~ujem, sem ve~idel opravil v Moskvi. Med nekajmese~nim bivanjem v ruski prestolnici sem napravil ve~ kot 50 pogovorov s slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki, politiki in ekonomisti; to je doslej najbolj pogljobljena raziskava dvostranskih gospodarskih odnosov med dr`avama sploh. S {tevilnimi poznanstvi, ki sem jih tako sklenil, sem dodobra spoznal tudi prakti~no stran poslovanja slovenskih podjetij z ruskimi partnerji.

Ob {tudiju sem opravljal razli~na dela, bolj kot denar sem iskal novih izku{enj, ki jih bom potreboval v poklicnem `ivljenju. Med najpomembnej{a dela, ki sem jih doslej opravljal, bi uvrstil: {tirimese~no pou~evanje poslovne ru{~ine (Kadis, GPG) in prevajanje v ru{~ino na enotedenskem poslovnem potovanju v Ukrajino (HIPEC, d.o.o.), bil sem stalni zastopnik slovenske turisti~ne agencije Altatours v Tur~iji (poletje 1994), eno leto sem bil akviziter (1991) pri DZS in Slovenski knjigi, zbiral sem podatke za poslovni imenik (Slovenska knjiga) in se v letih 1994, 1995 in 1996 ukvarjal s ~asnikarstvom.

Med omenjenimi deli mi je najbli`e prav ~asnikarstvo, saj {e najbolj zadosti moji (verjetno prirojeni) vedo`eljnosti, ki pa je soseda raziskovanju. ^lanke in feljtone, predvsem potopisne narave, sem doslej objavljal v osrednjih slovenskih revijah in ~asnikih: Mladini, Magu, Delu in njegovi Sobotni prilogi. Izseke iz svoje ekonomsko obarvane diplomske naloge objavljam v Gospodarskem vestniku.

Po kon~anem {tudiju se nameravam zaposliti na delovnem mestu, ki bi mi dopu{~alo ~im ve~ samostojnosti. Menim, da zmorem dovolj samoiniciativnosti, samo da ni delo enoli~no in me ne omejuje pri izra`anju ustvarjalnosti. Izziv najdevam v novem. Po zaslugi svoje gorenjske trme pri za~etem delu vztrajam, dokler ga ne dokon~am - zanj sem pripravljen prevzeti odgovornost. Ker sem `e doslej opravljal najrazli~nej{a dela v tujini ali povezana z njo, bi tudi v prihodnje `elel opravljati kaj podobnega. Moja {tudijska specializacija - zunanja trgovina - mi je pri tem seveda pomembna, ~eprav ne edina usmeritev. Svojo kariero bi najraj{i za~el na podro~ju sodelovanja z dr`avami Vzhodne in Srednje Evrope, posebno z vi{egrajsko skupino. Sam to regijo, njen kulturni, gospodarski in politi~ni razvoj, poznam {e najbolje, saj sem v osmih letih potovanj obiskal `e prav vse evropske ~lanice nekdanjega SEV (razen pribaltskih dr`av). Nekatere med njimi sem obiskal `e nekajkrat, velikokrat sem bil zlasti v Rusiji (skupno sem tam prebil deset mesecev) in Romuniji (tri mesece). Ob velikem pomanjkanju Slovencev, pripravljenih delati v tamkaj{njih razmerah, menim, da bodo moje dozdaj{nje izku{nje in regionalna specializacija, nekoliko druga~na od uveljavljene, zanimiva za marsikatero slovensko podjetje, organizacijo ali in{titut, ki se `eli tod poskusiti.

Doma uporabljam Windows 95, poznam temelje interneta. Teko~e govorim nem{ko, angle{ko in rusko.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96243y.htm