* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Viljem Gogala

4000 KRANJ, J. Puharja 8
Telefon: (064) 328 924

Pravna fakulteta v Ljubljani, zunanjetrgovinsko pravo

ætudij bom predvidoma konŸal avgusta 1996. Delati si §elim predvsem pri zunanjetrgovinskih in drugih povezavah Slovenije s tujino (posebej z vzhodno in centralno Evropo).
Po uspeçno konŸani osnovni çoli sem se vpisal na Srednjo dru§boslovno in jezikovno çolo v ækofji Loki. Po zaslugi liberalnosti njenega uŸnega sistema mi je bilo omogoŸeno pospeçeno izobra§evanje na podroŸjih, ki so me posebno zanimala. V tem Ÿasu sem napredoval zlasti v znanju jezikov (uŸil sem se nemçko, angleçko, rusko, latinsko) in si obenem precej razçiril obzorje sploçnega znanja. Branje mi je postalo konjiŸek çtevilka ena, s çestnajstimi leti sem se z nahrbtnikom in dvignjenim palcem prviŸ postavil ob cesto in se odpravil na dvomeseŸno pot v tujino. Evropa, Bli§nji vzhod z Iranom, jugovzhodna Azija, ZDA, Rusija in kot zadnje - Zakavkazje z Gorskim Karabahom so bile le etape na osebni poti k veŸjemu svetovljanstvu, notranjemu razvoju in odprtosti k vsakomur. Jeziki so mi bili pri tem v veliko pomoŸ, potovanja pa dodatna spodbuda za njihovo uŸenje. V tretjem letniku srednje çole sem zmagal na republiçkem tekmovanju v znanju ruçŸine, z veŸmeseŸnim bivanjem v Romuniji in TurŸiji sem se nauŸil pogovornih temeljev obeh jezikov, ki mi omogoŸajo preprostejçe sporazumevanje. Po odslu§enju vojaçŸine v Subotici (1990/1991) sem se vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani. V Ÿetrtem letniku sem izbral smer zunanjetrgovinsko pravo. V çtirih letih çtudija sem vse izpite, razen enega, opravil §e prviŸ, tako da bom avgusta 1996 diplomiral v rednem roku. Diplomsko nalogo z naslovom Ekonomski odnosi med Slovenijo in Rusijo, ki jo ravnokar dokonŸujem, sem veŸidel opravil v Moskvi. Med nekajmeseŸnim bivanjem v ruski prestolnici sem napravil veŸ kot 50 pogovorov s slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki, politiki in ekonomisti; to je doslej najbolj pogljobljena raziskava dvostranskih gospodarskih odnosov med dr§avama sploh. S çtevilnimi poznanstvi, ki sem jih tako sklenil, sem dodobra spoznal tudi praktiŸno stran poslovanja slovenskih podjetij z ruskimi partnerji.

Ob çtudiju sem opravljal razliŸna dela, bolj kot denar sem iskal novih izkuçenj, ki jih bom potreboval v poklicnem §ivljenju. Med najpomembnejça dela, ki sem jih doslej opravljal, bi uvrstil: çtirimeseŸno pouŸevanje poslovne ruçŸine (Kadis, GPG) in prevajanje v ruçŸino na enotedenskem poslovnem potovanju v Ukrajino (HIPEC, d.o.o.), bil sem stalni zastopnik slovenske turistiŸne agencije Altatours v TurŸiji (poletje 1994), eno leto sem bil akviziter (1991) pri DZS in Slovenski knjigi, zbiral sem podatke za poslovni imenik (Slovenska knjiga) in se v letih 1994, 1995 in 1996 ukvarjal s Ÿasnikarstvom.

Med omenjenimi deli mi je najbli§e prav Ÿasnikarstvo, saj çe najbolj zadosti moji (verjetno prirojeni) vedo§eljnosti, ki pa je soseda raziskovanju. ¬lanke in feljtone, predvsem potopisne narave, sem doslej objavljal v osrednjih slovenskih revijah in Ÿasnikih: Mladini, Magu, Delu in njegovi Sobotni prilogi. Izseke iz svoje ekonomsko obarvane diplomske naloge objavljam v Gospodarskem vestniku.

Po konŸanem çtudiju se nameravam zaposliti na delovnem mestu, ki bi mi dopuçŸalo Ÿim veŸ samostojnosti. Menim, da zmorem dovolj samoiniciativnosti, samo da ni delo enoliŸno in me ne omejuje pri izra§anju ustvarjalnosti. Izziv najdevam v novem. Po zaslugi svoje gorenjske trme pri zaŸetem delu vztrajam, dokler ga ne dokonŸam - zanj sem pripravljen prevzeti odgovornost. Ker sem §e doslej opravljal najrazliŸnejça dela v tujini ali povezana z njo, bi tudi v prihodnje §elel opravljati kaj podobnega. Moja çtudijska specializacija - zunanja trgovina - mi je pri tem seveda pomembna, Ÿeprav ne edina usmeritev. Svojo kariero bi najrajçi zaŸel na podroŸju sodelovanja z dr§avami Vzhodne in Srednje Evrope, posebno z viçegrajsko skupino. Sam to regijo, njen kulturni, gospodarski in politiŸni razvoj, poznam çe najbolje, saj sem v osmih letih potovanj obiskal §e prav vse evropske Ÿlanice nekdanjega SEV (razen pribaltskih dr§av). Nekatere med njimi sem obiskal §e nekajkrat, velikokrat sem bil zlasti v Rusiji (skupno sem tam prebil deset mesecev) in Romuniji (tri mesece). Ob velikem pomanjkanju Slovencev, pripravljenih delati v tamkajçnjih razmerah, menim, da bodo moje dozdajçnje izkuçnje in regionalna specializacija, nekoliko drugaŸna od uveljavljene, zanimiva za marsikatero slovensko podjetje, organizacijo ali inçtitut, ki se §eli tod poskusiti.

Doma uporabljam Windows 95, poznam temelje interneta. TekoŸe govorim nemçko, angleçko in rusko.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96243y.htm