* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andreja [krjanc

4000 KRANJ, Britof 142
Telefon: (064) 242 289

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, poslovni oddelek-smer finance

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem v ban~ni{tvu, zavarovalni{tvu, revizorstvu, financah, borzi vrednostnih papirjev.
[olati sem se za~ela na osnovni {oli v Predosljah, saj smo se z mojim {estim letom iz Dom`al preselili v Britof pri Kranju. Vse razrede osnovne {ole sem kon~ala z odli~nim uspehom in se leta 1988 vpisala na dru`boslovno-jezikovno smer tedanjega pedago{kega oddelka gimnazije v Kranju. Jeziki so me `e v osnovni {oli navdu{ili, zato sem v drugem letniku gimnazije sodelovala na tekmovanju iz znanja nem{~ine in angle{~ine in se pri slednjem na republi{kem tekmovanju uvrstila na ~etrto mesto.

V srednji {oli mi je bila poleg jezikov najbolj v{e~ matematika. Ko sem se odlo~ala o izbiri {tudija, sem poleg ekonomije premi{ljevala {e o sociologiji in nem{~ini. Izbrala sem ekonomijo, ker se mi zdi, da v tako majhnem ekonomskem prostoru, kot je Slovenija, pridejo v poslovanju v po{tev tudi jeziki in spoznavanje najrazli~nej{ih ljudi.

Srednjo {olo sem leta 1992 kon~ala z odliko, dolge po~itnice pa izrabila kot "au-pair" v Nem~iji.

Moj {tudij ekonomije je bil vsa leta povezan s prakso, saj sem ob {tudiju delala za avstrijsko trgovsko podjetje, ki je takrat {e neposredno izva`alo v Slovenijo. V teh letih sem se veliko nau~ila. Delo me je pri {tudiju ves ~as motiviralo, da sem na{la kaj zanimivega tudi v nekaterih bolj dolgo~asnih predmetih. Lani je to podjetje v Kranju ustanovilo podru`ni~no podjetje, v njem zdaj vodim posle sama. Delo vsebuje administrativno delo, knji`enje in oskrbo kupcev. Ve~inoma je zanimivo, vendar pa se mi zdi, da bi kot diplomirana ekonomistka popolnoma zastala, ~e bi se po diplomi v njem zaposlila.

V sklopu {tudija sem obiskovala predavanja iz poslovne angle{~ine in nem{~ine, Mali borzni seminar v organizaciji Aieseca in se nau~ila obvladati windows. Poleti 1994 sem se udele`ila {tirinajstdnevnega seminarja iz financ in tr`enja, ki ga je v Portoro`u pripravila Ekonomska fakulteta z Dunaja. Naslednjo pomlad pa sem za {tudente s seminarja organizirala {tudijsko sre~anje ekonomistov Alpe-adria na temo Privatizacija v Sloveniji.

V poklicu so mi pomembni dinami~no in zdravo delovno okolje, zanimivo delo in ob~utek, da lahko podjetju, ki me zaposluje, koristim z znanjem. Na poklicni poti se mi zdi pomemben predvsem dober za~etek, vsekakor pa ne mislim, da se bo z dokon~anjem {tudija kon~alo tudi moje u~enje.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96241y.htm