* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Andreja Škrjanc

4000 KRANJ, Britof 142
Telefon: (064) 242 289

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, poslovni oddelek-smer finance

Študij bom predvidoma končala decembra 1996. Delati si želim predvsem v bančništvu, zavarovalništvu, revizorstvu, financah, borzi vrednostnih papirjev.
Šolati sem se začela na osnovni šoli v Predosljah, saj smo se z mojim šestim letom iz Domžal preselili v Britof pri Kranju. Vse razrede osnovne šole sem končala z odličnim uspehom in se leta 1988 vpisala na družboslovno-jezikovno smer tedanjega pedagoškega oddelka gimnazije v Kranju. Jeziki so me že v osnovni šoli navdušili, zato sem v drugem letniku gimnazije sodelovala na tekmovanju iz znanja nemščine in angleščine in se pri slednjem na republiškem tekmovanju uvrstila na četrto mesto.

V srednji šoli mi je bila poleg jezikov najbolj všeč matematika. Ko sem se odločala o izbiri študija, sem poleg ekonomije premišljevala še o sociologiji in nemščini. Izbrala sem ekonomijo, ker se mi zdi, da v tako majhnem ekonomskem prostoru, kot je Slovenija, pridejo v poslovanju v poštev tudi jeziki in spoznavanje najrazličnejših ljudi.

Srednjo šolo sem leta 1992 končala z odliko, dolge počitnice pa izrabila kot "au-pair" v Nemčiji.

Moj študij ekonomije je bil vsa leta povezan s prakso, saj sem ob študiju delala za avstrijsko trgovsko podjetje, ki je takrat še neposredno izvažalo v Slovenijo. V teh letih sem se veliko naučila. Delo me je pri študiju ves čas motiviralo, da sem našla kaj zanimivega tudi v nekaterih bolj dolgočasnih predmetih. Lani je to podjetje v Kranju ustanovilo podružnično podjetje, v njem zdaj vodim posle sama. Delo vsebuje administrativno delo, knjiženje in oskrbo kupcev. Večinoma je zanimivo, vendar pa se mi zdi, da bi kot diplomirana ekonomistka popolnoma zastala, če bi se po diplomi v njem zaposlila.

V sklopu študija sem obiskovala predavanja iz poslovne angleščine in nemščine, Mali borzni seminar v organizaciji Aieseca in se naučila obvladati windows. Poleti 1994 sem se udeležila štirinajstdnevnega seminarja iz financ in trženja, ki ga je v Portorožu pripravila Ekonomska fakulteta z Dunaja. Naslednjo pomlad pa sem za študente s seminarja organizirala študijsko srečanje ekonomistov Alpe-adria na temo Privatizacija v Sloveniji.

V poklicu so mi pomembni dinamično in zdravo delovno okolje, zanimivo delo in občutek, da lahko podjetju, ki me zaposluje, koristim z znanjem. Na poklicni poti se mi zdi pomemben predvsem dober začetek, vsekakor pa ne mislim, da se bo z dokončanjem študija končalo tudi moje učenje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96241y.htm