* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Andrej Paternoster

4000 KRANJ, Mandelj~eva pot 7
Telefon: (064) 223 066

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, proizvodno strojni{tvo-modul E (varilske tehnologije)

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju marketinga ali v proizvodnji (v avtomobilizmu ali navti~ni industriji).
Osnovno {olo sem obiskoval v Kranju, in jo vsa leta kon~eval z odli~nim uspehom. Potem sem se vpisal na gimnazijo (naravoslovno-matemati~na smer), prav tako v Kranju in jo kon~al s prav dobrim uspehom. @e v osnovni {oli sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih (za Vegovo priznanje , tekmovanja iz kemije). Tudi v gimnaziji sem se udele`eval tekmovanj iz matematike in logike. Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih na strojni fakulteti v Ljubljani sem se leta 1992 vpisal na to fakulteto. Med po~itnicami sem veliko potoval in tako spoznal skoraj vso Evropo (Nem~ija, Avstrija, [vica,Velika Britanija, Francija, Belgija, Luksemburg, ^e{ka, Mad`arska, Italija) in se tako seznanil z mnogimi kulturami in na~ini `ivljenja. V tem ~asu sem se tudi spopolnjeval v znanju tujih jezikov (srednja {ola, fakulteta, te~aji) in aktivno obvladam angle{ki in nem{ki jezik.

Izbira {tudija se je zelo dopolnjevala z mojim konji~kom - predelavo in oblikovanjem plasti~nih mas, kot so poliestri (nenasi~eni), poliuretani in silikoni. Veliko sem se ukvarjal z oblikovanjem funkcionalnosti in videza razli~nih izdelkov - tako z ra~unalni{ko podprto konstrukcijo, oblikovanjem in izdelavo (programski paket AutoCad in Corel Draw, NC in CNC tehnologije) kot tudi ro~no izdelavo modelov, kalupov in nazadnje izdelkov z velikim poudarkom na ugodni aerodinamiki (ker mi vetrovnik `al ni bil dosegljiv, sem si pomagal z izku{njami in testiranjem). Podrobno sem seznanjen s postopkom ro~nega laminiranja poliestrskih smol, z uporabo smol epoksi, poliuretanskih prajmerjev, polnil in lepil, ve~komponentnih akrilnih barv in lakov. Tako sem izdelal kar nekaj zanimivih izdelkov (spojlerji in aerodinami~ne obrobe vozil, dodatni avtomobilski poliestrski prtlja`nik s prostornino 400 litrov , pokrovi za plati{~a koles - zmanj{anje zra~nega trenja in za{~ita). Ves ~as {tudija sem se tudi zelo zanimal za avtomobilizem in navtiko in se tako seznanil z razmerami, usmeritvami in novostmi v teh dveh panogah v Sloveniji, {e ve~ pa v svetu.

Svoje znanje bi `elel dokazati v dinami~nem in ustvarjalnem podjetju, v avtomobilski ali navti~ni industriji, pripravljen pa sem se {e nadalje izobra`evati , tako tehni~no kot glede znanja jezikov. Ker se `e {tiri leta vsak dan vozim v Ljubljano, mi ne bi bilo te`ko delati zunaj kraja bivanja, lahko tudi v tujini.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96239y.htm