* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Andrej Paternoster

4000 KRANJ, MandeljŸeva pot 7
Telefon: (064) 223 066

Fakulteta za strojniçtvo v Ljubljani, proizvodno strojniçtvo-modul E (varilske tehnologije)

ætudij bom predvidoma konŸal marca 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju marketinga ali v proizvodnji (v avtomobilizmu ali navtiŸni industriji).
Osnovno çolo sem obiskoval v Kranju, in jo vsa leta konŸeval z odliŸnim uspehom. Potem sem se vpisal na gimnazijo (naravoslovno-matematiŸna smer), prav tako v Kranju in jo konŸal s prav dobrim uspehom. ¦e v osnovni çoli sem sodeloval na razliŸnih tekmovanjih (za Vegovo priznanje , tekmovanja iz kemije). Tudi v gimnaziji sem se udele§eval tekmovanj iz matematike in logike. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih na strojni fakulteti v Ljubljani sem se leta 1992 vpisal na to fakulteto. Med poŸitnicami sem veliko potoval in tako spoznal skoraj vso Evropo (NemŸija, Avstrija, ævica,Velika Britanija, Francija, Belgija, Luksemburg, ¬eçka, Mad§arska, Italija) in se tako seznanil z mnogimi kulturami in naŸini §ivljenja. V tem Ÿasu sem se tudi spopolnjeval v znanju tujih jezikov (srednja çola, fakulteta, teŸaji) in aktivno obvladam angleçki in nemçki jezik.

Izbira çtudija se je zelo dopolnjevala z mojim konjiŸkom - predelavo in oblikovanjem plastiŸnih mas, kot so poliestri (nenasiŸeni), poliuretani in silikoni. Veliko sem se ukvarjal z oblikovanjem funkcionalnosti in videza razliŸnih izdelkov - tako z raŸunalniçko podprto konstrukcijo, oblikovanjem in izdelavo (programski paket AutoCad in Corel Draw, NC in CNC tehnologije) kot tudi roŸno izdelavo modelov, kalupov in nazadnje izdelkov z velikim poudarkom na ugodni aerodinamiki (ker mi vetrovnik §al ni bil dosegljiv, sem si pomagal z izkuçnjami in testiranjem). Podrobno sem seznanjen s postopkom roŸnega laminiranja poliestrskih smol, z uporabo smol epoksi, poliuretanskih prajmerjev, polnil in lepil, veŸkomponentnih akrilnih barv in lakov. Tako sem izdelal kar nekaj zanimivih izdelkov (spojlerji in aerodinamiŸne obrobe vozil, dodatni avtomobilski poliestrski prtlja§nik s prostornino 400 litrov , pokrovi za platiçŸa koles - zmanjçanje zraŸnega trenja in zaçŸita). Ves Ÿas çtudija sem se tudi zelo zanimal za avtomobilizem in navtiko in se tako seznanil z razmerami, usmeritvami in novostmi v teh dveh panogah v Sloveniji, çe veŸ pa v svetu.

Svoje znanje bi §elel dokazati v dinamiŸnem in ustvarjalnem podjetju, v avtomobilski ali navtiŸni industriji, pripravljen pa sem se çe nadalje izobra§evati , tako tehniŸno kot glede znanja jezikov. Ker se §e çtiri leta vsak dan vozim v Ljubljano, mi ne bi bilo te§ko delati zunaj kraja bivanja, lahko tudi v tujini.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96239y.htm