* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Borut Jan{a

4000 KRANJ, Drol~evo naselje 5
Telefon: (064) 332 766
E-mail: jansa.@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, fizika-matemati~no fizikalna smer

Delati si `elim predvsem na podro~ju fizike, ra~unalni{tva, ekonomije (simulacije, ban~ni{tvo, investiranje).
Osnovno {olo sem obiskoval v Kranju. @e v tem ~asu sem se za~el zanimati za naravoslovje in matematiko. Udele`eval sem se razli~nih tekmovanj iz teh predmetov in dosegel nekaj uspehov na republi{ki ravni. Najve~ji uspeh sem dosegel v matematiki, kjer sem prejel drugo nagrado na republi{kem tekmovanju in s tem tudi zlato Vegovo priznanje. [olanje sem nadaljeval na naravoslovno-matemati~ni Gimnaziji v Kranju. Tu sem se za~el posebej zanimati tudi za ra~unalni{tvo.



Za raziskovalno nalogo s podro~ja ra~unalni{tva Numeri~no re{evanje ena~b sva s so{olcem Ale{em Vilfanom prejela prvo nagrado na republi{kem tekmovanju mladih raziskovalcev v najzahtevnej{i skupini. Naloga je vsebovala ra~unalni{ki program "imple math. Odlikoval ga je prijazen vmesnik, ki je znal poleg numeri~nega in analiti~nega re{evanja najrazli~nej{ih ena~b in sistemov ena~b tudi poenostavljati zapletene izraze, izlo~ati izraze ter grafi~no prikazati funkcije in izide. Na tem tekmovanju je bil to eden redkih programov, ki je povsem izrabljal prednosti objektnega programiranja, zato je dobil posebno pohvalo.

Ker sem kon~al gimnazijo z odli~nim uspehom, sem bil opro{~en mature. Zaradi velikega zanimanja za ra~unalni{tvo, matematiko in fiziko sem se vpisal na fakulteto za fiziko na Univerzi v Ljubljani. Izbral sem matemati~no-fizikalno smer, ki daje ve~ znanja v ra~unalni{tvu, posebej pa nas seznanja z izdelavo in simulacijo modelov, fizikalnih in drugih. V tem ~asu sem opravil tudi te~aj podjetni{tva pri Gea Collegeu, in to mi je zbudilo zanimanje za finance in za dr`avno gospodarstvo. Tako sem s prebiranjem revij Gospodarski vestnik in ~asnika Finance dodobra spoznal stanje v na{em gospodarstvu. Znanje o financah je pripomoglo, da sem postal predsednik finan~ne komisije pri [tudentskem parlamentu Univerze v Ljubljani, kjer sem se seznanil tudi s tehni~no naravo financ. [iril pa sem svoje znanje tudi na strokovnem podro~ju. Tako sem opravljal dvomese~no prakso na Facultat de ciencias fisicas, ki je ~lanica Universidad complutense iz Madrida. Pod mentorstvom prof. dr. Juana I. Menguala sem preu~eval transportne pojave skozi membrane. Bivanje v [paniji je pripomoglo k temu, da sem se nau~il tudi {panskega jezika. Tako poleg aktivnega znanja angle{~ine pasivno obvladam {e nem{~ino in {pan{~ino.

V prostem ~asu sem se ukvarjal z najrazli~nej{imi {porti: v osnovni {oli sem najprej treniral smu~arske skoke in kasneje atletiko, zdaj pa vzdr`ujem telesno pripravljenost s tekom in fitnesom.

Delati `elim na mestih, kjer bom ~im bolje lahko uporabil tudi svoje znanje iz ra~unalni{tva ali ekonomije. Delo je lahko povezano s fiziko tudi posredno, tako da bom zamisli, ki se pojavljajo v fiziki, prenesel na druga podro~ja. Po diplomi bi rad nadaljeval {tudij fizike ali ra~unalni{tva ali pa poslovodenja - to bo odvisno od vrste dela, ki ga bom dobil.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96238y.htm