* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Borut Jança

4000 KRANJ, DrolŸevo naselje 5
Telefon: (064) 332 766
E-mail: jansa.@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, fizika-matematiŸno fizikalna smer

Delati si §elim predvsem na podroŸju fizike, raŸunalniçtva, ekonomije (simulacije, banŸniçtvo, investiranje).
Osnovno çolo sem obiskoval v Kranju. ¦e v tem Ÿasu sem se zaŸel zanimati za naravoslovje in matematiko. Udele§eval sem se razliŸnih tekmovanj iz teh predmetov in dosegel nekaj uspehov na republiçki ravni. NajveŸji uspeh sem dosegel v matematiki, kjer sem prejel drugo nagrado na republiçkem tekmovanju in s tem tudi zlato Vegovo priznanje. æolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematiŸni Gimnaziji v Kranju. Tu sem se zaŸel posebej zanimati tudi za raŸunalniçtvo.



Za raziskovalno nalogo s podroŸja raŸunalniçtva NumeriŸno reçevanje enaŸb sva s soçolcem Aleçem Vilfanom prejela prvo nagrado na republiçkem tekmovanju mladih raziskovalcev v najzahtevnejçi skupini. Naloga je vsebovala raŸunalniçki program "imple math. Odlikoval ga je prijazen vmesnik, ki je znal poleg numeriŸnega in analitiŸnega reçevanja najrazliŸnejçih enaŸb in sistemov enaŸb tudi poenostavljati zapletene izraze, izloŸati izraze ter grafiŸno prikazati funkcije in izide. Na tem tekmovanju je bil to eden redkih programov, ki je povsem izrabljal prednosti objektnega programiranja, zato je dobil posebno pohvalo.

Ker sem konŸal gimnazijo z odliŸnim uspehom, sem bil oproçŸen mature. Zaradi velikega zanimanja za raŸunalniçtvo, matematiko in fiziko sem se vpisal na fakulteto za fiziko na Univerzi v Ljubljani. Izbral sem matematiŸno-fizikalno smer, ki daje veŸ znanja v raŸunalniçtvu, posebej pa nas seznanja z izdelavo in simulacijo modelov, fizikalnih in drugih. V tem Ÿasu sem opravil tudi teŸaj podjetniçtva pri Gea Collegeu, in to mi je zbudilo zanimanje za finance in za dr§avno gospodarstvo. Tako sem s prebiranjem revij Gospodarski vestnik in Ÿasnika Finance dodobra spoznal stanje v naçem gospodarstvu. Znanje o financah je pripomoglo, da sem postal predsednik finanŸne komisije pri ætudentskem parlamentu Univerze v Ljubljani, kjer sem se seznanil tudi s tehniŸno naravo financ. æiril pa sem svoje znanje tudi na strokovnem podroŸju. Tako sem opravljal dvomeseŸno prakso na Facultat de ciencias fisicas, ki je Ÿlanica Universidad complutense iz Madrida. Pod mentorstvom prof. dr. Juana I. Menguala sem preuŸeval transportne pojave skozi membrane. Bivanje v æpaniji je pripomoglo k temu, da sem se nauŸil tudi çpanskega jezika. Tako poleg aktivnega znanja angleçŸine pasivno obvladam çe nemçŸino in çpançŸino.

V prostem Ÿasu sem se ukvarjal z najrazliŸnejçimi çporti: v osnovni çoli sem najprej treniral smuŸarske skoke in kasneje atletiko, zdaj pa vzdr§ujem telesno pripravljenost s tekom in fitnesom.

Delati §elim na mestih, kjer bom Ÿim bolje lahko uporabil tudi svoje znanje iz raŸunalniçtva ali ekonomije. Delo je lahko povezano s fiziko tudi posredno, tako da bom zamisli, ki se pojavljajo v fiziki, prenesel na druga podroŸja. Po diplomi bi rad nadaljeval çtudij fizike ali raŸunalniçtva ali pa poslovodenja - to bo odvisno od vrste dela, ki ga bom dobil.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96238y.htm