* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Borut Janša

4000 KRANJ, Drolčevo naselje 5
Telefon: (064) 332 766
E-mail: jansa.@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, fizika-matematično fizikalna smer

Delati si želim predvsem na področju fizike, računalništva, ekonomije (simulacije, bančništvo, investiranje).
Osnovno šolo sem obiskoval v Kranju. Že v tem času sem se začel zanimati za naravoslovje in matematiko. Udeleževal sem se različnih tekmovanj iz teh predmetov in dosegel nekaj uspehov na republiški ravni. Največji uspeh sem dosegel v matematiki, kjer sem prejel drugo nagrado na republiškem tekmovanju in s tem tudi zlato Vegovo priznanje. Šolanje sem nadaljeval na naravoslovno-matematični Gimnaziji v Kranju. Tu sem se začel posebej zanimati tudi za računalništvo.



Za raziskovalno nalogo s področja računalništva Numerično reševanje enačb sva s sošolcem Alešem Vilfanom prejela prvo nagrado na republiškem tekmovanju mladih raziskovalcev v najzahtevnejši skupini. Naloga je vsebovala računalniški program "imple math. Odlikoval ga je prijazen vmesnik, ki je znal poleg numeričnega in analitičnega reševanja najrazličnejših enačb in sistemov enačb tudi poenostavljati zapletene izraze, izločati izraze ter grafično prikazati funkcije in izide. Na tem tekmovanju je bil to eden redkih programov, ki je povsem izrabljal prednosti objektnega programiranja, zato je dobil posebno pohvalo.

Ker sem končal gimnazijo z odličnim uspehom, sem bil oproščen mature. Zaradi velikega zanimanja za računalništvo, matematiko in fiziko sem se vpisal na fakulteto za fiziko na Univerzi v Ljubljani. Izbral sem matematično-fizikalno smer, ki daje več znanja v računalništvu, posebej pa nas seznanja z izdelavo in simulacijo modelov, fizikalnih in drugih. V tem času sem opravil tudi tečaj podjetništva pri Gea Collegeu, in to mi je zbudilo zanimanje za finance in za državno gospodarstvo. Tako sem s prebiranjem revij Gospodarski vestnik in časnika Finance dodobra spoznal stanje v našem gospodarstvu. Znanje o financah je pripomoglo, da sem postal predsednik finančne komisije pri Študentskem parlamentu Univerze v Ljubljani, kjer sem se seznanil tudi s tehnično naravo financ. Širil pa sem svoje znanje tudi na strokovnem področju. Tako sem opravljal dvomesečno prakso na Facultat de ciencias fisicas, ki je članica Universidad complutense iz Madrida. Pod mentorstvom prof. dr. Juana I. Menguala sem preučeval transportne pojave skozi membrane. Bivanje v Španiji je pripomoglo k temu, da sem se naučil tudi španskega jezika. Tako poleg aktivnega znanja angleščine pasivno obvladam še nemščino in španščino.

V prostem času sem se ukvarjal z najrazličnejšimi športi: v osnovni šoli sem najprej treniral smučarske skoke in kasneje atletiko, zdaj pa vzdržujem telesno pripravljenost s tekom in fitnesom.

Delati želim na mestih, kjer bom čim bolje lahko uporabil tudi svoje znanje iz računalništva ali ekonomije. Delo je lahko povezano s fiziko tudi posredno, tako da bom zamisli, ki se pojavljajo v fiziki, prenesel na druga področja. Po diplomi bi rad nadaljeval študij fizike ali računalništva ali pa poslovodenja - to bo odvisno od vrste dela, ki ga bom dobil.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96238y.htm