* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tilen Marke`

4270 JESENICE, Cesta talcev 4a
Telefon: (064) 806 413
E-mail: tilen.markez@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matemati~no-fizikalna smer

[tudij bom predvidoma kon~al maja 1997. Delati si `elim predvsem na fizikalnem podro~ju (raziskave), ekonomskem podro~ju (borza).
Osnovno {olo sem obiskoval v doma~em kraju, na Koro{ki Beli. Vsa leta sem jo kon~eval z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih (Vegova priznanja - matematika, tekmovanje v elektrotehniki, Vesela {ola, tekmovanje v ra~unalni{tvu). Na {portnem podro~ju sem se nekajkrat udele`il tekmovanj na ob~inski ravni, ve~inoma sem nastopal v individualnih {portih. Nekaj ~asa sem vadil tudi smu~anje, ki mi je poleg tenisa in kolesarjenja najljub{i {port. Srednjo {olo sem obiskoval na Jesenicah, in sicer naravoslovno-matemati~no smer. Med {olanjem v srednji {oli sem se dvakrat udele`il tekmovanja iz fizike. Srednjo {olo sem brez te`av izdeloval s prav dobrim uspehom, zadnji letnik in maturo pa kon~al z odli~nim.

Ko je pri{el ~as za vpis na fakulteto, sem omahoval med fiziko in ekonomijo. Fizika se mi je zdela zanimivej{a, zato sem se na koncu odlo~il zanjo. Tako sem zdaj redno v ~etrtem letniku Fakultete za matematiko in fiziko, na matemati~no-fizikalni smeri Oddelka za fiziko. Aktivno govorim angle{ko, pasivno obvladam nem{~ino. Med {tudijem sem veliko uporabljal ra~unalnik. Spoznal sem obe okolji na PC - DOS in Windows (95). Od uporabnih programov tako obvladam Excel, Word, Mathematico, Qpro, od programskih jezikov pa turbo pascal, samoiniciativno pa sem se nau~il {e visual basic in delphi za razvoj aplikacij v okolju Windows. V visual basicu sem izdelal delujo~o poslovno aplikacijo, ki se tudi v resnici uporablja.

Med {olanjem sem vsa poletja ve~ino ~asa porabil za po~itni{ko delo, slu`il sem denar v BCP Korensko Sedlo.

Po kon~ani diplomi `elim nadaljevati {tudij na ekonomski fakulteti. ^e bo mogo~ podiplomski {tudij, bom vpisal tega, druga~e pa tretji letnik. Menim, da imam kot fizik z znanjem ekonomije lahko ve~ uspeha pri iskanju zaposlitve. Poleg tega sem se za to fakulteto odlo~il tudi zato, ker me zanima vse, kar je povezano z borzo. Tako redno spremljam gospodarsko stanje v dr`avi in preu~ujem te~ajnice vseh slovenskih borz, v~asih pa tudi tako kaj zaslu`im. Zato je zelo verjetno, da bom na ekonomiji izbral kak{no "borzno" smer.

Kasneje si `elim pridobiti delovno mesto, na katerem delo ne bo enoli~no in rutinsko, temve~ bolj ustvarjalno, usmerjeno tako, da se bo ob njem mogo~e dodatno izobra`evati. Najraje bi se zaposlil `e takoj po kon~ani diplomi na fiziki, saj bom sicer prisiljen iskati honorarna dela, da bom lahko nadaljeval {tudij. V doma~em kraju ni prav veliko mo`nosti za zaposlitev, tako da mi ne bi bilo te`ko delati zunaj kraja stalnega bivali{~a.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96237y.htm