* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tilen Marke§

4270 JESENICE, Cesta talcev 4a
Telefon: (064) 806 413
E-mail: tilen.markez@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematiŸno-fizikalna smer

ætudij bom predvidoma konŸal maja 1997. Delati si §elim predvsem na fizikalnem podroŸju (raziskave), ekonomskem podroŸju (borza).
Osnovno çolo sem obiskoval v domaŸem kraju, na Koroçki Beli. Vsa leta sem jo konŸeval z odliŸnim uspehom. Med çolanjem sem sodeloval na razliŸnih tekmovanjih (Vegova priznanja - matematika, tekmovanje v elektrotehniki, Vesela çola, tekmovanje v raŸunalniçtvu). Na çportnem podroŸju sem se nekajkrat udele§il tekmovanj na obŸinski ravni, veŸinoma sem nastopal v individualnih çportih. Nekaj Ÿasa sem vadil tudi smuŸanje, ki mi je poleg tenisa in kolesarjenja najljubçi çport. Srednjo çolo sem obiskoval na Jesenicah, in sicer naravoslovno-matematiŸno smer. Med çolanjem v srednji çoli sem se dvakrat udele§il tekmovanja iz fizike. Srednjo çolo sem brez te§av izdeloval s prav dobrim uspehom, zadnji letnik in maturo pa konŸal z odliŸnim.

Ko je priçel Ÿas za vpis na fakulteto, sem omahoval med fiziko in ekonomijo. Fizika se mi je zdela zanimivejça, zato sem se na koncu odloŸil zanjo. Tako sem zdaj redno v Ÿetrtem letniku Fakultete za matematiko in fiziko, na matematiŸno-fizikalni smeri Oddelka za fiziko. Aktivno govorim angleçko, pasivno obvladam nemçŸino. Med çtudijem sem veliko uporabljal raŸunalnik. Spoznal sem obe okolji na PC - DOS in Windows (95). Od uporabnih programov tako obvladam Excel, Word, Mathematico, Qpro, od programskih jezikov pa turbo pascal, samoiniciativno pa sem se nauŸil çe visual basic in delphi za razvoj aplikacij v okolju Windows. V visual basicu sem izdelal delujoŸo poslovno aplikacijo, ki se tudi v resnici uporablja.

Med çolanjem sem vsa poletja veŸino Ÿasa porabil za poŸitniçko delo, slu§il sem denar v BCP Korensko Sedlo.

Po konŸani diplomi §elim nadaljevati çtudij na ekonomski fakulteti. ¬e bo mogoŸ podiplomski çtudij, bom vpisal tega, drugaŸe pa tretji letnik. Menim, da imam kot fizik z znanjem ekonomije lahko veŸ uspeha pri iskanju zaposlitve. Poleg tega sem se za to fakulteto odloŸil tudi zato, ker me zanima vse, kar je povezano z borzo. Tako redno spremljam gospodarsko stanje v dr§avi in preuŸujem teŸajnice vseh slovenskih borz, vŸasih pa tudi tako kaj zaslu§im. Zato je zelo verjetno, da bom na ekonomiji izbral kakçno "borzno" smer.

Kasneje si §elim pridobiti delovno mesto, na katerem delo ne bo enoliŸno in rutinsko, temveŸ bolj ustvarjalno, usmerjeno tako, da se bo ob njem mogoŸe dodatno izobra§evati. Najraje bi se zaposlil §e takoj po konŸani diplomi na fiziki, saj bom sicer prisiljen iskati honorarna dela, da bom lahko nadaljeval çtudij. V domaŸem kraju ni prav veliko mo§nosti za zaposlitev, tako da mi ne bi bilo te§ko delati zunaj kraja stalnega bivaliçŸa.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96237y.htm