* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marjana Mekina

4274 @IROVNICA, Moste 60
Telefon: (064) 801 259

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

[tudij bom predvidoma kon~ala marca 1997. Delati si `elim predvsem v arhitekturi - projektiranju, gradbenem in`eniringu.
Svojo pot do znanja sem za~ela v celodnevni osnovni {oli v Zabreznici (@irovnica). Teh deset vasi pod Stolom je znanih po bogati kulturni dedi{~ini in kakovostni predstavitvi le-teh, hitrem razvoju, podjetni{kem utripu, prelepi okolici. Na{a celodnevna {ola je bila takrat z mnogimi interesnimi in ob{olskimi dejavnostmi vzgled mnogim drugim in zelo cenjena. Zelo uspe{no sem sodelovala pri mnogih interesnih dejavnostih pa tudi na tekmovanjih v {olskem okviru (Vesela {ola, srebrno in bronasto Vegovo priznanje, prvo mesto na ob~inskem tekmovanju v kemiji). Dosegla sem osemletni odli~en uspeh.

Srednjo gradbeno {olo sem obiskovala v Ljubljani. Sodelovala sem pri izbirnem predmetu stavbarstvo - arhitektura (slovar arhitekturnih izrazov, razne tematske naloge: ^opova ulica v Ljubljani, nizozemski arhitekt H. Hertzberger, maturitetna naloga - adaptacija in revitalizacija objekta v Arboretumu Vol~ji potok). @e tedaj sem bivala v Ljubljani, in to mi je omogo~alo, da sem se dodatno izobra`evala - fakultativno - nem{~ino na Izobra`evalnem centru Miklo{i~. Opravila sem dva celoletna te~aja, to pa ustreza dvema letoma na gimnaziji. Uspe{na sem bila tudi pri u~enju angle{~ine v {oli. Vsa leta srednje{olskega izobra`evanja sem kon~ala z odli~nim uspehom, z veseljem do dela, in novega strokovnega znanja in splo{ne izobrazbe.

Ob koncu srednje {ole sem omahovala med {tudijem gradbeni{tva in arhitekture. Gradbeni{tvo me je privla~ilo predvsem zaradi statike, ta mi je tudi pri zdaj{njem delu v veselje in precej{njo pomo~. Odlo~ila sem se za arhitekturo in uspe{no opravila sprejemni izpit. Vsa leta sem redno opravljala vse izpite ter seminarske naloge. V tem ~asu sem tudi precej potovala po evropskih dr`avah, si {irila znanje o drugih de`elah in z velikim zanimanjem spoznavala histori~no in moderno arhitekturo. V tem ~asu sem opravila {e dva te~aja nem{~ine vi{je stopnje in te~aj ra~unalni{tva.

V prostem ~asu se rada rekreiram, poleti predvsem kolesarim, pozimi smu~am. Svoje smu~arsko znanje sem tudi uporabila in si pridobila naziv vaditeljice alpskega smu~anja. V veliko veselje so mi izleti po raznih krajih na{e majhne, a ~udovite Slovenije.

Med {tudijem sem se v okviru predmeta prenova in konzervatorstvo udele`ila poletnega tabora v Logarski dolini, na katerem smo {tudentje izdelali predloge za ohranjanje in o`ivljanje visokogorskih kmetij v Logarski dolini, posebno pozornost pa namenili turisti~nemu razvoju celotne doline. Sodelovala sem tudi na dveh arhitekturnih nate~ajih: ^opova ulica s Fran~i{kanskim samostanom in nate~aj za novo cerkev v Ajdov{~ini. V zadnjem letu sem bila demonstratorka pri predmetu stanovanjske zgradbe. V zadnjem letu sem pridobila tudi nekaj osnov na~rtovanja z ra~unalnikom (Auto CAD), jeseni bi rada pre{la na arhitektom veliko bolj prijazni program Archi CAD.

Zdaj sem absolventka, opravila sem `e vse izpite, jeseni bom za~ela izdelovati diplomsko nalogo. Diplomsko nalogo bom delala v zvezi s projektom turisti~nega razvoja Kranjske Gore kot zdaj{nje samostojne in napredne ob~ine ter na~rtov za graditev in ureditev kolesarske steze od Kranjske Gore do Jesenic, Trbi`a in Beljaka ter s tem pove~anega turisti~nega in {portnega utripa Kranjske Gore z okolico.

Hkrati nameravam pove~ati svoje znanje ra~unalni{tva, saj sem v tem {e za~etnica in se zavedam, da napredovanje na tem podro~ju za moje nadaljnje delo zelo pomembno.

Po opravljeni diplomi se `elim zaposliti v naprednem, dinami~nem okolju, ki bi mi omogo~ilo dodatno izobra`evanje in napredovanje. @elim pokazati, kaj `e znam, in se nau~iti {e ve~, slediti napredku v stroki. V prihodnosti bom obnavljala in pove~evala znanje tujih jezikov. Rada bi delala v takem podjetju, kjer bi lahko tudi iz za~etnice v ra~unalni{kem projektiranju pre{la k samostojnemu delu. Imam `e nekaj delovnih izku{enj v klasi~nem projektiranju in vem, da je v ra~unalni{kem na~rtovanju prihodnost. Moje delo mi je v veselje, vem, da sem se pravilno odlo~ila, in `elim iz tega narediti najbolj{e.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96236y.htm