* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Marjana Mekina

4274 ¦IROVNICA, Moste 60
Telefon: (064) 801 259

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

ætudij bom predvidoma konŸala marca 1997. Delati si §elim predvsem v arhitekturi - projektiranju, gradbenem in§eniringu.
Svojo pot do znanja sem zaŸela v celodnevni osnovni çoli v Zabreznici (¦irovnica). Teh deset vasi pod Stolom je znanih po bogati kulturni dediçŸini in kakovostni predstavitvi le-teh, hitrem razvoju, podjetniçkem utripu, prelepi okolici. Naça celodnevna çola je bila takrat z mnogimi interesnimi in obçolskimi dejavnostmi vzgled mnogim drugim in zelo cenjena. Zelo uspeçno sem sodelovala pri mnogih interesnih dejavnostih pa tudi na tekmovanjih v çolskem okviru (Vesela çola, srebrno in bronasto Vegovo priznanje, prvo mesto na obŸinskem tekmovanju v kemiji). Dosegla sem osemletni odliŸen uspeh.

Srednjo gradbeno çolo sem obiskovala v Ljubljani. Sodelovala sem pri izbirnem predmetu stavbarstvo - arhitektura (slovar arhitekturnih izrazov, razne tematske naloge: ¬opova ulica v Ljubljani, nizozemski arhitekt H. Hertzberger, maturitetna naloga - adaptacija in revitalizacija objekta v Arboretumu VolŸji potok). ¦e tedaj sem bivala v Ljubljani, in to mi je omogoŸalo, da sem se dodatno izobra§evala - fakultativno - nemçŸino na Izobra§evalnem centru MikloçiŸ. Opravila sem dva celoletna teŸaja, to pa ustreza dvema letoma na gimnaziji. Uspeçna sem bila tudi pri uŸenju angleçŸine v çoli. Vsa leta srednjeçolskega izobra§evanja sem konŸala z odliŸnim uspehom, z veseljem do dela, in novega strokovnega znanja in sploçne izobrazbe.

Ob koncu srednje çole sem omahovala med çtudijem gradbeniçtva in arhitekture. Gradbeniçtvo me je privlaŸilo predvsem zaradi statike, ta mi je tudi pri zdajçnjem delu v veselje in precejçnjo pomoŸ. OdloŸila sem se za arhitekturo in uspeçno opravila sprejemni izpit. Vsa leta sem redno opravljala vse izpite ter seminarske naloge. V tem Ÿasu sem tudi precej potovala po evropskih dr§avah, si çirila znanje o drugih de§elah in z velikim zanimanjem spoznavala historiŸno in moderno arhitekturo. V tem Ÿasu sem opravila çe dva teŸaja nemçŸine viçje stopnje in teŸaj raŸunalniçtva.

V prostem Ÿasu se rada rekreiram, poleti predvsem kolesarim, pozimi smuŸam. Svoje smuŸarsko znanje sem tudi uporabila in si pridobila naziv vaditeljice alpskega smuŸanja. V veliko veselje so mi izleti po raznih krajih naçe majhne, a Ÿudovite Slovenije.

Med çtudijem sem se v okviru predmeta prenova in konzervatorstvo udele§ila poletnega tabora v Logarski dolini, na katerem smo çtudentje izdelali predloge za ohranjanje in o§ivljanje visokogorskih kmetij v Logarski dolini, posebno pozornost pa namenili turistiŸnemu razvoju celotne doline. Sodelovala sem tudi na dveh arhitekturnih nateŸajih: ¬opova ulica s FranŸiçkanskim samostanom in nateŸaj za novo cerkev v AjdovçŸini. V zadnjem letu sem bila demonstratorka pri predmetu stanovanjske zgradbe. V zadnjem letu sem pridobila tudi nekaj osnov naŸrtovanja z raŸunalnikom (Auto CAD), jeseni bi rada preçla na arhitektom veliko bolj prijazni program Archi CAD.

Zdaj sem absolventka, opravila sem §e vse izpite, jeseni bom zaŸela izdelovati diplomsko nalogo. Diplomsko nalogo bom delala v zvezi s projektom turistiŸnega razvoja Kranjske Gore kot zdajçnje samostojne in napredne obŸine ter naŸrtov za graditev in ureditev kolesarske steze od Kranjske Gore do Jesenic, Trbi§a in Beljaka ter s tem poveŸanega turistiŸnega in çportnega utripa Kranjske Gore z okolico.

Hkrati nameravam poveŸati svoje znanje raŸunalniçtva, saj sem v tem çe zaŸetnica in se zavedam, da napredovanje na tem podroŸju za moje nadaljnje delo zelo pomembno.

Po opravljeni diplomi se §elim zaposliti v naprednem, dinamiŸnem okolju, ki bi mi omogoŸilo dodatno izobra§evanje in napredovanje. ¦elim pokazati, kaj §e znam, in se nauŸiti çe veŸ, slediti napredku v stroki. V prihodnosti bom obnavljala in poveŸevala znanje tujih jezikov. Rada bi delala v takem podjetju, kjer bi lahko tudi iz zaŸetnice v raŸunalniçkem projektiranju preçla k samostojnemu delu. Imam §e nekaj delovnih izkuçenj v klasiŸnem projektiranju in vem, da je v raŸunalniçkem naŸrtovanju prihodnost. Moje delo mi je v veselje, vem, da sem se pravilno odloŸila, in §elim iz tega narediti najboljçe.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96236y.htm